cultura

Noves poètiques

L'Arts Santa Mònica reivindica les narratives en sèrie de l'última fornada de fotògrafs de l'Estat espanyol en una exposició

Són la generació que ve després de la de Joan Fontcuberta i Manel Esclusa. Els nous fotògrafs de l'Estat espanyol, nascuts als anys setanta i vuitanta, es reivindiquen a l'exposició Nous relats fotogràfics, a l'Arts Santa Mònica de Barcelona, comissariada pel crític i també fotògraf Juan Bufill, que té molt clar que aquest joves investigadors de la imatge tenen “tanta qualitat” com els seus antecessors.

Les narratives, però, han canviat en certa manera, assegura Bufill, i fins i tot tenen un tret comú: les imatges s'articulen en grups creant juxtaposicions poètiques, cròniques periodístiques o curioses barreges entre ficció i document. “Hi ha un auge del grup fotogràfic com a forma d'expressió”, hi afegeix Bufill. De la mateixa manera, són creadors que sense renunciar del tot a la còpia d'autor han tornat al fotollibre com a mitjà habitual de difusió i d'exposició de les seves obres, però que es troben molt còmodes mostrant la seva obra a través de la xarxa digital.

Bufill ha seleccionat setze fotògrafs (nou de catalans) en funció bàsicament de l'espai disponible al Santa Mònica. El recorregut s'inicia amb el més gran dels fotògrafs participants, Fernando Moleres, l'únic del grup nascut als anys seixanta, que exposa un treball de fotoperiodisme clàssic en blanc i negre sobre l'explotació del treball infantil. En els més joves, el gènere documental continua ben viu, com les contundents imatges de Samuel Aranda sobre la crisi dels refugiats a Europa o la crònica descarnada de la vida de dues companyies de circ vietnamites de Christian Rodríguez.

Amb una intenció més poètica se situen les imatges d'individus aïllats a Tòquio de Salvi Danés o les poètiques i a la vegada sinistres imatges de l'illa deserta de Poveglia, a Venècia, coneguda com a l'illa dels morts, de Laia Abril. El recorregut de la mostra, que es clourà el 3 de juliol, acaba amb fotografia totalment abstracte, amb el treball que Alejandro Marote realitza ampliant al màxim els píxels.

Roger Bernat convida

D'altra banda, al Nivell 0 de l'Arts Santa Mònica, i dins del cicle Xarxa Zande, comissariat per Oriol Fontdevila, el director teatral Roger Bernat convida els visitants (tal com fa en les seves obres de teatre) a “actuar” en les seves obres. Fins al 10 de juliol ho podran fer en tres peces, que s'aniran alternant. En la primera, We need to talk (Hem de parlar), el públic pot “doblar” els actors de films cèlebres en escenes protagonitzades per parelles, fent de dona o d'home.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA