cultura

L'olla dels mil focs

David Castillo presenta ‘El túnel del tiempo', tria de poemes de joventut

El llibre de poemes es presenta avui
a les set de la tarda a l'Ateneu Barcelonès

David Castillo (Barcelona, 1961) presenta el recull de poemes, El túnel del tiempo. Poemas adolescentes y de primeros antecedentes penales, publicat per Sial Pigmalión, amb un pròleg d'Antonio Orihuela i un altre, crònica d'una època, del mateix Castillo.

“Són poemes de joventut. Conservava, conservo, uns mil poemes repartits en divuit carpetes. Recullen la visió d'un jove militant llibertari, de quan tenia entre 14 i 20 anys. Era l'època en què col·locava els poemes en revistes i alguns diaris, durant els anys de la Transició. Em vaig ficar en política per poder publicar poemes a les revistes, que em resultava fascinant. Rescatar-los ha estat una experiència divertida, fins i tot recordar detencions i embolics brutals...”, explica David Castillo.

Són gairebé una seixantena de poemes, tots datats i travessats per reflexions, consignes i ràbia política “parlo de Puig Antich, dels MIL i els bascos, de llegendes com Durruti, Ascaso, Quico Sabaté, Che Guevara i Ho Chi Minh”.

I també apareix el consum de drogues, música i literatura, i les vivències que emergeixen del moment més underground de Barcelona. I l'amor, el maleït amor. I lluita, negacions i ràbia, descobertes i esperances de quan l'olla intel·lectual la feien bullir mil focs. “Alguna cosa encara la subscriuria, com ara determinats sentiments i, també, l'energia per intentar canviar-ho tot, però en general no... La cosa revolucionària em sembla caducada”.

A la portada hi ha dues fotos de Castillo sobreposades. “És una imatge que va crear el meu amic Salva Rodés, el 1980... Jo tenia quaranta anys menys i potser quaranta quilos menys, també”, explica el poeta, rient.

Decidir quins poemes mereixen fer-se públics o tornar a ser publicats no havia de ser fàcil, atès el volum de material del qual ha partit. “He triat els poemes que formalment s'aguantaven, perquè n'hi ha que feien una certa vergonya aliena... i alguna nit inspirada cremaré la resta”, confessa.

El túnel del tiempo es presenta avui, a les set de la tarda, a l'Ateneu Barcelonès. A més de l'autor hi seran Pura Salceda i l'editor Basilio Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia