cultura

Grégoire Delacourt

Escriptor

“La felicitat és continuar desitjant el que tens”

Avui dia ja no es mor d'amor... anem al Meetic, fem zàping, ens fiquem al llit amb desconeguts

Quan el sents parlar de seguida l'identifiques amb l'autor de La llista dels meus desitjos, tot un fenomen literari que va ser adaptat al cinema per Didier Le Pechêur el 2014. Desbordant bon humor i alhora mostrant una humilitat poc habitual en el sector, l'escriptor francès Grégoire Delacourt (Valenciennes, 1960) ha presentat a Barcelona la seva darrera novel·la, Les quatre estacions de l'estiu (Edicions 62/ Maeva). El llibre recull quatre històries d'amor que retraten quatre moments vitals (els 15, els 35, els 50 i els 75 anys), amb personatges que s'entrelliguen sense forçosament saber-ho.

Quin és l'origen de la novel·la?
Al principi volia explicar la història d'una parella que dura cinquanta anys, i que pren la seva força perquè és un primer amor. Per què no duren els primers amors? Per què el 2016 sentim nostàlgia d'aquesta primera vegada i busquem pel Facebook els nostres primers amors, mentre pensem que amb ells hauríem sigut més feliços? Després vaig pensar que seria avorrit i vaig agafar la parella i la vaig tallar en quatre de diferents, que vaig unir al mateix indret i la mateixa setmana de l'estiu. Són quatre finestres: als 15 anys ens trobem, però ens separem; als 35 anys vénen les desil·lusions, les infidelitats; als 50 anys podem retrobar el gust del principi, i als 75 ens adonem que potser l'altre faltarà aviat i volem congelar el nostre amor.
La història que dóna sentit al conjunt és aquesta darrera parella, que es coneix durant la Segona Guerra Mundial.
Els meus avis es van conèixer durant la guerra i van travessar totes les dificultats junts: eren supervivents. Volia retre un homenatge a aquest amor que trobem a les òperes, als llibres romàntics, en què es mor d'amor. Avui dia ja no es mor d'amor... anem al Meetic, fem zàping, ens enviem SMS, ens fiquem al llit amb desconeguts... ja no hi ha aquesta visió que l'amor és un treball i que pot durar. Avui dia l'amor està devaluat i els joves són impacients, consumeixen el cos de l'altre, vivim envoltats d'imatges pornogràfiques, i hi ha una regressió de la imatge de la dona que em fa por. Ja no hi ha temps per al desig, per a la conquesta. Volia escriure un llibre que expliqués la bellesa de l'amor fins i tot en l'abandó i la pena.
Per què tria la veu femenina per explicar la majoria de relats?
Perquè m'encanta escriure des del punt de vista de la dona. Com a novel·lista és més interessant, m'ofereix veure el món d'una altra manera. Adoro les dones i visc envoltat d'elles: la meva mare és molt important, tinc tres filles, la meva dona... les dones tenen una visió del món que m'interessa més. El pròxim llibre també l'escriuré des de la veu d'una dona.
Per què va triar l'estiu de 1999 per ambientar les històries?
Perquè volia suspendre el temps. Si en sis mesos s'acaba el món, com estimarem? Què farem? És una metàfora d'una de les meves obsessions: la vida és curta. M'agradaria que el lector s'adonés que cada dia és important, i hem de dir que estimem els nostres éssers estimats abans no sigui massa tard. Sovint la gent que estimem els fem passar al darrer lloc, en comptes del primer, i trobo que malgastem l'oportunitat fantàstica que tenim d'estimar i ser feliços. El pitjor que ens pot passar és que ens deixin d'estimar les persones que estimem: no hi ha res més degradant.
Per què ha triat Le Touquet com a escenari?
És aquí on vaig veure per primer cop el mar. El meu pare m'hi va dur de petit. Quan vam arribar estava superemocionat, però no hi era! Hi havia marea i només es veia una platja enorme! Estava a punt de plorar! L'endemà, per sort, va tornar. La marea és una metàfora de l'amor, travessem una autopista, un país, un continent per retrobar l'amor i no hi és, i quan desesperem i marxem, és allà, és com el mar que ve a mullar-nos els peus: l'amor mai s'atura.
Com marca la seva professió de publicista el seu estil?
Sóc copyrighter perquè m'agrada l'estil de la publicitat: conceptual, creatiu i compacte. La publicitat m'ha ensenyat a treure les paraules sobrants, com el greix en el pernil, i el resultat són llibres senzills, però treballats, concisos, així els lectors estan al cor dels personatges, de la intriga i d'ells mateixos.
Com l'ha marcat l'èxit de ‘La llista dels meus desitjos'?
L'èxit és inexplicable i és una recompensa. De cop has fet un producte, un llibre, que de manera inesperada commou molta gent. Punt final. Cada llibre és una primera novel·la, i jo m'ho prenc així. M'han proposat molts diners per fer la continuació, però no en tinc cap ganes. Vull fer altres coses. El meu llibre precedent, On ne voyait que le bonheur, és una història terrible d'un home que està a punt de cometre un infanticidi, i, tot i això, va gaudir d'un èxit enorme. No penso en els lectors quan escric, sinó en el que m'importa com a home, i poso les tripes sobre la taula... crec que hi ha una sinceritat en els meus llibres que connecta amb la gent. Intento comprendre per què la gent ja no s'estima, per què els meus pares no s'estimaven i per què vaig creure que a mi tampoc. Això és el que busco i escric històries que parlen de penes que afecten tothom. Intento entendre tot això i dir que, malgrat tot, la vida és superbonica.
Hi ha nostàlgia, en el llibre, però també optimisme!
Sobretot en la tercera història, la dona de 50 anys, la Monique, que intenta recuperar la passió en la seva relació matrimonial, i al final veus que ho aconsegueix perquè la felicitat és continuar desitjant el que tens. És un llibre ple d'esperança i optimisme.
Hi haurà adaptació cinematogràfica de la novel·la?
M'han proposat fer-la, però ara prefereixo escriure altres coses; de moment els anglesos han comprat els drets per adaptar On ne voyait que le bonheur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona