cultura

cultura

festivals

Socis en l'art

El Lliure celebra el seu 40è aniversari i el Temporada Alta farà la 25a edició la tardor vinent

Mercè Arànega, Marta Angelat
i Pep Cruz actuaran
a les ordres
de Krystian Lupa

La coincidència en gustos entre el Teatre Lliure i el Temporada Alta sempre ha estat molt elevada. La tardor vinent, coincidint amb el fet que cada un celebra un aniversari rodó (el Lliure en fa 40 i el festival, 25) han acordat compartir dues coproduccions. L'espectacle d'inauguració del festival serà In memoriam. La quinta del biberó, un muntatge de creació que dirigirà Lluís Pasqual amb els nous membres de la Kompanyia del Teatre Lliure. Després de l'obertura a Girona, farà temporada a Barcelona. Sunyer i Pasqual finalment han convençut Krystian Lupa perquè dirigeixi per primer cop un muntatge amb repartiment català. Serà un Bernhard, Davant la jubilació, i també amb el rerefons de la conseqüència del feixisme. L'obra s'estrenarà a Salt i, posteriorment, farà estada al Lliure.

Pasqual recorda quan Sunyer, de ben petit, es colava a les llotges per veure els assaigs del Lliure al Municipal de Girona. Era un fet habitual i molt saludable que la companyia assagés en aquell teatre on també actuaria amb assiduïtat (El público, de Lorca, dirigit per Pasqual i estrenat al Piccolo de Milà, es va veure a Girona abans que a Madrid, que el coproduïa). Va ser poc abans d'una funció d'Una altra Fedra, si us plau que es va haver d'anul·lar per la detenció d'un dels actors en el cas de La torna. Anys més tard, Sunyer seria membre de l'equip directiu del Teatre Lliure i també director del Festival Temporada Alta, càrrec que manté.

In memoriam. La quinta del biberó arrenca en el desig dels néts de saber ben bé què va passar a la batalla de l'Ebre. Els supervivents de la quinta han creat un museu i una associació i la seva definició ve de la cita de Frederica Montseny en veure'ls partir tot dient que “els treuen el biberó de la boca” per dur-los al front. En realitat, ells no pensaven que els durien a la primera línia: no tenien uniforme ni havien rebut instrucció militar. De tots els entrevistats (tots tenen entre 95 i 96 anys) hi ha moltes coincidències en el tracte, la gana i la misèria a les trinxeres. Per Pasqual, és significatiu que aquesta història s'hagi recuperat sovint a partir dels dietaris que han escrit els néts. Ells no en van voler parlar durant anys als seus fills. No ha estat fins que hi ha hagut una distància notable temporal que no han començat a rememorar: “No és casualitat que Pau Miró hagi escrit Victòria quan per generació li hauria correspost a Benet i Jornet”, va incidir ahir el director Lluís Pasqual.

Davant la jubilació arrenca d'un fet històric que utilitza Bernhard per contraposar dues germanes amb el seu germà, primer ministre d'un dels 16 estats federats alemanys que va haver de dimitir el 1978 quan es va fer públic que havia estat jutge de la marina hitleriana, amb nombroses condemnes a mort. Abans que es conegués el seu passat nazi, havia expulsat Claus Peymann, amic director de Bernhard, de la direcció del Teatre de Stuttgart acusant-lo de simpatitzar amb terroristes. Mercè Arànega, Pep Cruz i Marta Angelat són els actors que Lupa ha triat per a aquest drama.

Kompanyia del Lliure, època 2

La Kompanyia del Teatre Lliure renova repartiment. Dels sis actors de fa tres anys, es passa ara a un equip de vuit actors (quatre nois i quatre noies) per a qui també es preveu un contracte de tres anys. Els quatre nois d'aquesta Kompanyia –Joan Amargós, Enric Auquer, Quim Àvila i Eduardo Lloveras– treballaran amb Lluís Marquès i Joan Solé (dos dels actors que van quedar a les portes d'integrar-se en la formació) i amb altres actors encara per concretar. L'obra inaugurarà el Temporada Alta però no estrenarà el Lliure. Els assaigs, que comencen al juny, serviran per ordenar el material gravat de les entrevistes realitzades als supervivents de la quinta del biberó. Després de la seva estada a Barcelona, traduiran l'obra i faran una segona estada, aquest cop a Madrid, ja que el Centro Dramático Nacional també participa en la coproducció.

Les quatre actrius de la Kompanyia debutaran amb una peça al Teatre Lliure que ahir no es va voler avançar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol