cultura

Sant Feliu de Guíxols

Museu Thyssen

Els crítics amb el Thyssen a Sant Feliu n'esbomben un estudi previ per internet

La proposta, de l'arquitecte Francesc Pla, planteja construir un edifici nou de trinca i connectat rere el monestir

Contindria la sala principal de l'exposició

Una gran sala diàfana d'uns 500 metres quadrats d'espai expositiu aixecada al pati del darrere del monestir de Sant Feliu de Guíxols. És la solució que l'arquitecte Francesc Pla proposa per aspirar a fer l'avantprojecte del Museu Carmen Thyssen al municipi, un document en mans del govern guixolenc que ha filtrat la plataforma crítica Aturem el Thyssen a internet per generar debat ciutadà.

Pla, arquitecte de la màxima confiança de la baronessa, ja va dissenyar el condicionament del palau de l'Abat Panyella per fer les exposicions estivals al monestir i anteriorment l'ambiciós projecte del museu a la fàbrica Serra Vicens, aparcat pel seu elevat pressupost. Al monestir, la nova proposta explora el recurs de l'esplanada del darrere, que estava cridada a esdevenir el claustre del monestir benedictí, però mai aprofitada pel fet que només es van construir dos edificis laterals dels quatre previstos al segle XVIII.

L'esplanada, de fet, és a mig urbanitzar i funciona com a improvisat aparcament. Dalt del nou edifici, que connectaria el vestíbul amb les dependències del refectori i l'hort del rector, es podria habilitar una nova plaça pública.

Des del govern municipal ahir no van voler valorar el document, ja que és només una proposta de treball i encara no s'ha adjudicat la redacció de l'avantprojecte. Admeten, però, consultes amb Patrimoni de la Generalitat sobre l'encaix de les solucions plantejades.

Entre els grups de l'oposició, en canvi, el regidor de MES, Pere Albó, creu que és un “enorme error” abandonar el projecte de la fàbrica Serra Vicens, per la manca d'espai al monestir i les “friccions” que pot generar a l'hora d'encabir-hi les exposicions actuals i altres mostres estables o itinerants. La CUP, que s'hi oposa pels costos d'inversió i manteniment, preferiria enfortir el museu local. I Guíxols des del Carrer voldria una gestió més participativa.

LA XIFRA

500
metres
quadrats de zona expositiva podria contenir l'interior d'un edifici nou, d'una sola planta, rere el monestir.

‘Thyssen-leaks', un ‘anonymous' a la ganxona

Els crítics amb el museu han creat un bloc anomenat Thyssen-leaks en què han penjat l'estudi de Pla i arguments contra la proposta, sobretot pel fet d'“afegir un cos estrany enmig de la plaça i foradar els murs del monestir”. Qüestionen les reformes a l'edifici existent. També critiquen que l'encàrrec es tramiti com a adjudicació menor. Per ara, però, ningú no dóna la cara, a l'estil del col·lectiu cibernètic internacional Anonymous, però en versió ganxona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA