cultura

Llapis català a Lió

Una mostra ha presentat un diàleg entre autors catalans i francesos, i l'Escola Joso va batre el rècord del còmic més llarg del món, fet en un túnel de la ciutat

Les activitats s'allarguen durant tot el
mes de juny i impliquen tota
la població
Dos catalans, Roger i Raule, han guanyat el premi del saló per la sèrie ‘Jazz Maynard'

Pel que fa a festivals de còmic a França, no tot comença i acaba a Angulema. Tot el territori celebra trobades de més o menys envergadura relacionades amb el novè art. Lió és una de les ciutats que expressen la passió i el respecte que tenen els francesos pel que anomenen bande dessinée. Aquest cap de setmana s'ha celebrat el Lyon BD Festival, un esdeveniment que es perllonga més enllà dels dos dies de celebració. Tot el mes de juny, la ciutat ofereix en museus, hospitals, centres docents i tota mena d'equipaments activitats relacionades amb la historieta. Com a prèvia al saló, caracteritzat per la presència catalana, els estudiants de l'Escola Joso de Barcelona, amb l'ajut d'escoles locals, van fer el 21 de maig passat, als túnels de la Croix Rousse, que uneixen els rius Roine i Saona, un còmic de 1.600 metres, que ha estat inscrit en el llibre Guinness dels rècords.

La presència catalana no s'ha aturat aquí, i per segona vegada la complicitat amb Catalunya s'ha mostrat en l'exposició Influències creuades, que es va poder veure a l'Institut Francès de Barcelona i que mostra al Palais du Commerce de Lió 48 obres originals dels autors catalans Ricard Efa, Josep Homs, Jordi Lafebre i Roger, i dels francesos Daphné Collignon, Jérôme Jouvray, Christian Laz i Christian Rossi, que han establert un joc de relacions mútues en què han interpretat l'obra dels altres. I ha estat precisament Roger (Roger Ibáñez, Barcelona 1977) el guanyador del Prix de Lyon pel cinquè volum de la sèrie Jazz Maynard, titulat Blood, jazz and tears (Dargaud, a França, i Diábolo Ediciones, a l'Estat espanyol). Raule, guionista de l'obra, és també català (Raúl Anisa Arsís, Barcelona, 1971). El premi Truc d'Or va anar a parar
a mans de Camille Jourdy, per l'àlbum Juliette.

Roger va participar dissabte en un dels actes que representen l'esperit del festival, la interacció del còmic amb altres disciplines. Mentre anava dibuixant imatges d'ambientació jazzística, un duet de saxofonista i guitarrista, que alternava la guitarra amb el piano, interpretava temes que havia seleccionat el dibuixant.

“Com a festival de còmics, nosaltres busquem
la singularitat en relació amb altres manifestacions”, explica el director del Lyon BD Festival, Mathieu Diez. “El que pretenem és implicar diverses institucions culturals i altres disciplines perquè interactuïn amb el còmic.” En aquest sentit, ahir, el Museu de Belles Arts de Lió va oferir l'experiència de reinterpretar en directe els quadres des de l'òptica del còmic.

Per Mathieu Diez, Lió vol la complicitat de països, regions i ciutats on
hi hagi una sensibilitat
per la historieta. De moment, han estat convidats el Quebec, l'Argentina i Catalunya. “No volem convidar un país i que la relació s'acabi quan finalitza
el saló. Els nostres vincles són de col·laborar amb projectes i, en aquest sentit, continuarem establint ponts. I més encara perquè hem trobat un bon soci amb l'Escola Joso. Barcelona té un gran Saló del Còmic i estem units per l'alta velocitat.”

Altres autors catalans presents al saló han estat Josep Homs, Javi Rey (nascut a Brussel·les i format a Barcelona), Miguel Gallardo i el badaloní Rubén Pellejero, que no ha parat en els darrers mesos de participar en trobades de tot el món arran de la publicació de la darrera aventura de Corto Maltès, que ell ha dibuixat. També han estat convidades per l'organització dues joves estudiants guanyadores d'un concurs relacionat amb la mostra: Alba Cardona i Agnès Ambla.

Roger, que serà l'encarregat de dibuixar el cartell de l'any vinent, opina que la gran presència d'autors catalans i espanyols en el mercat francès es deu “al gran nivell i a la serietat dels autors”. Per Homs, “quan només teníem coneixement dels grans autors francesos, pensàvem que tots eren d'alt nivell i ens comparàvem amb autors fora de sèrie sense ser prou conscients de la nostra qualitat”.

El saló té diverses localitzacions per a les exposicions, les signatures, l'espai comercial i les activitats. Al llarg del mes de juny, es veuran mostres com la que explica l'experiència de dos autors de còmic que van viure als arxius municipals de la ciutat a la recerca d'històries amagades i fascinants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia