cultura

Còmic de nous codis

El dibuixant badaloní Felipe Almendros publica ‘VIP', una historieta sense textos, ni bafarades, dibuixada per ordinador amb tractament pictòric i pàgines de 3D

La primera edició de l'àlbum conté un CD amb cançons interpretades per l'historietista

És obvi que la creació de qualsevol disciplina rep la influència de les altres. Estem en l'era de la transdisciplinareïtat i de les produccions mestisses. El còmic no en resta al marge, i la historieta pren tècniques i codis d'altres vessants creatives. L'àlbum VIP (Reservoir Books), del badaloní del barri de Llefià, Felipe Almendros (1976), n'és un clar exemple. L'autor voluntàriament ha defugit del text. “Com a il·lustrador volia que les imatges tinguessin prou força per explicar-se elles mateixes”, diu Almendros.

El dibuix i el color de les vinyetes han estat fets per ordinador, “però dibuixo sobre tauleta, que és com si ho fes sobre paper, i he buscat les eines que evoquen el traç més convencional”, explica l'autor que ha tractat de defugir del traç acadèmic. “La personalitat dels dibuixos es troba en la voluntarietat de fer un dibuix d'aparença imperfecta. Però per aconseguir dibuixar malament cal tenir una formació. Jo ho he aconseguit perquè vaig estudiar a la Llotja i tinc una formació acadèmica.”

L'estil gràfic va variant en segons quines parts de l'obra. “Com a il·lustrador, m'insistien molt que havia de crear una manera de fer molt identificable. Una marca. Jo he volgut distanciar-me d'això”, diu Almendros. El dibuixant va començar fent retrats en el seu cercle íntim. “Eren obres que agradaven molt, però ara he volgut fer un treball que no fos pensat per agradar. Fer-ho al teu gust, o al gust d'uns pocs, és potser la manera d'arribar a més gent amb un treball personal.”

La història combina elements biogràfics amb altres de fantàstics. El protagonista, un treballador de correus, és ell mateix. “Només que sempre he treballat a la finestreta, mai he fet de carter. En aquest cas, el personatge és carter perquè em permetia entrar a diferents espais.” Amb aquesta premissa, el personatge va a parar en un club de diversió on li ofereixen una habitació per viure-hi a bon preu. Allà es troba personatges en un viatge entre oníric i real. La part més fantàstica té un tractament tècnic de tres dimensions, per la qual cosa el llibre inclou unes ulleres de 3D.

També, i tan sols en la primera edició, el llibre inclou un disc compacte en què l'autor adopta el nom i cognom anglosaxó de Philip Almonds i interpreta amb guitarra 5 temes de lletres basades en antics acudits de Jaimito i velles bromes de pati d'escola.

Almendros és autor de RIP, que també va publicar Reservoir Books, i SOS (Save Our Souls), a l'editorial Apa Apa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia