cultura

Ni piano, ni orgue: el ‘diàphano'

Té una sonoritat molt propera a l'orgue de tubs, i una imatge similar a la d'un piano vertical. Però no és ni una cosa ni l'altra, és un nou instrument: El diàphano, que avui es presenta, coincidint amb el Dia de la Música, al Palau Güell de Barcelona.

El diàphano, creat per Xavier Garcia Plaja, responsable de l'empresa fabricant d'instruments Parts Piano, és similar a un piano de pared, però no té cordes, el so és produeix mitjançant 80 diapasons.

“La creació del diàphano respon a una inquietud que em va sorgir quan em dedicava a afinar pianos: per què no podia fer que totes les notes tinguessin el so del diapasó que utilitzava en l'afinació?” Garcia Plaja va començar a treballar en el projecte fa deu anys. Al cap de cinc ja tenia un prototip que va ser la referència del diàphano actual, que de moment és una peça única i ha tingut un cost de 70.000 euros.

Per Garcia Plaja “qualsevol pianista pot tocar el diàphano, el problema és que, com té un color especial, caldria que els compositors s'animessin a fer temes pensats per a aquest instrument”.

El mecanisme del dià-
phano
està fet igual que el d'un piano vertical, però amb una disposició dels martells a quatre nivells. La part frontal del moble de l'instrument està feta seguint el disseny dels pianos de paret, i la part del darrere segueix el plantejament dels pianos de cua per poder-hi col·locar setanta-set ressonadors d'alumini. Té també dos pedals que fan la mateixa funció que els dels pianos convencionals.

L'audició d'avui serà a càrrec de Trio Artis Barcelona –violí, violoncel i piano/diàphano– que interpretarà al saló central del Palau Güell temes de Bach, Piazzolla, Satie i Granados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA