cultura

Entre evitar i habitar, la poesia

No és la primera vegada que una artista procedent del món de les arts plàstiques s'endú un premi literari. Recentment tenim el cas d'Alicia Kopf, que ha guanyat el Documenta i el premi Llibreter amb Germà de gel (L'Altra). Ara ha tocat el torn del premi Amadeu Oller de poesia, amb el qual ha estat guardonada la jove mallorquina de 26 anys Laura Torres i Bauzà, llicenciada en belles arts. El seu poemari, L'inhabitable (Galerada) s'ha imposat per unanimitat entre la vintena d'originals presentats, un treball “intimista i existencial” que –segons David Castillo, membre del jurat–, “trenca amb la línia dels darrers poemaris guardonats, que tracten de la quotidianitat en una mena d'hiperrealisme”.

D'entrada, la poetessa novella pren com a font d'inspiració les imatges a partir de les quals fa un salt a altres territoris. De fet, L'inhabitable va néixer com un projecte en format plàstic i després l'autora va sentir la “necessitat” d'escriure el poemari per “ordenar les idees”. Amb tot, no ha volgut unificar imatge i text en el volum perquè la lectura no quedi condicionada. “M'agraden els versos ambigus, que donin pistes, però no gaires, i que cadascú tregui les seves conclusions.”

El joc d'ambigüitats és ben present ja des del títol. “Vaig voler fer un joc de paraules entre evitar i habitar; habitar l'espai que ens envolta però evitant fixar-lo i intentant comprendre que sempre és ambigu i canviant.”

Torres havia exposat un parell de treballs plàstics a la Fundació Vila-Casas en acabar la carrera, i actualment experimenta amb el videoart mesclat amb escriptura. Referents? Diu que li interessa Andreu Vidal i la també guanyadora del 48è Premi Oller, Irene Solà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA