cultura

CaixaForum descobreix el procés creatiu de Sorolla

Una exposició de CaixaForum revela una faceta de la producció del pintor valencià menys coneguda, els dibuixos i esbossos preparatoris de l'obra, que amplien el seu valor artístic

Joaquín Sorolla (1863-1923) va ser un pintor prolífic que ha deixat un llegat artístic molt ampli. Però, més enllà de la seva ingent producció, hi ha una faceta seva encara no prou coneguda pel gran públic i que va lligada al procés creatiu: els dibuixos i esbossos preparatoris, que, més enllà de ser considerats simples treballs de suport, revelen una dimensió encara més àmplia del seu arc artístic i un extraordinari talent. Una mostra al CaixaForum Girona, inaugurada ahir i que es pot veure fins al 2 d'octubre, convida els visitants a descobrir aquest Sorolla dibuixant.

L'exposició, titulada Sorolla. Apunts a la sorra, s'ha confeccionat a través d'una acurada selecció d'obres procedents de la col·lecció del Museu Sorolla. En total, 123 obres, entre dibuixos, notes de color i grans teles –la major part de les quals no han estat exposades mai fins ara–, que formen la mostra més completa dedicada a aquesta faceta del pintor. Una mostra, com destaca la comissària Consuelo Luca de Tena, que permet copsar millor els mètodes de treball de Sorolla, “petites peces acabades o mers estudis fets a l'aire lliure, però que sempre tenen un valor afegit d'espontaneïtat i d'audàcia”.

La selecció, feta a partir d'una col·lecció de més de 5.000 dibuixos que conserva el museu, demostra, segons Luca de Tena, que Sorolla era “un artista impacient, inquiet i precís, molt previngut davant l'excés de l'acabat en la pintura final, ja que preferia buscar la frescor i captar el moment fugaç”. El fet que s'hagin conservat tants i tants esbossos demostra, per l'experta, que el pintor, a mesura que feia dibuixos, “interioritzava l'obra final”.

L'exposició s'articula en cinc apartats. El primer, El treball al mar, presenta les obres més antigues, fetes pels volts del 1890: escenes costumistes de constructors de vaixells i de pescadors, la gent que treballa a la sorra de la seva platja preferida, la de València. El segon, Barques i bous, correspon a la plenitud del seu estil, representat per vaixells i veles com a lleugers símbols de l'esperit, en comparació amb el pes de les imatges amb bous arrossegant les barques, que capten la duresa de la vida al mar. Aquí es pot apreciar com el traç guanya agilitat i es torna sintètic.

Ja el tercer àmbit, Dones del mar, està dedicat a la dona concebuda gairebé com una figura mitològica, mitjancera entre el mar i la terra, a mig camí entre el que és humà, heroic i diví. En el quart, les escenes de platja i d'exaltació de la tranquil·litat ociosa i de l'alegria de viure desplacen el costumisme mariner. A L'alegria de l'aigua, la sensualitat de la llum pren la batuta i els infants aporten alegria a les composicions, en contrast amb el feinejar dels adults. Aigua, llum, reflexos i moviments dels banyistes captats com a moments fugaços que l'artista plasma.

Finalment, la mostra s'acaba amb una secció dedicada a la família i a l'entorn burgès. Elegants a la platja immortalitza l'esplendor viscuda per aquella burgesia de la BelleÉpoque, famílies benestants com la del mateix Sorolla que van començar a envair les platges de Biarritz, Zarautz i Sant Sebastià. Aquells espais de sorra que fins aleshores havien estat reservats a gent que treballava i vivia del mar... i a pintors com ell, que també van viure consagrats a aquest entorn.

LA DATA

1900
és l'any en què Sorolla obté el Grand Prix en l'Exposició Universal de París, la seva consagració internacional.

LA XIFRA

5.000
dibuixos i esbossos preparatoris conserva el Museu Sorolla, dels quals ara se n'exposa una selecció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda