cultura

Cultura

Del MNAC a Sant Feliu

Carmen Thyssen confirma que les seves obres dipositades al museu barceloní s'exposaran en el museu que es construirà a la localitat del Baix Empordà

L'exposició ‘La il·lusió del Far West' explora la fascinació dels artistes per l'oest nord-americà

En la col·lecció d'art de la baronessa Carmen Thyssen hi ha 385 quadres de pintura catalana dels segles XIX i XX, 123 dels quals aniran a parar al futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. El projecte del museu, que ja està prenent forma de manera “definitiva” i que està previst que s'inauguri cap al 2019, inclou exposar també els quadres de Carmen Cervera que estan dipositats al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb l'emblemàtica tela de Joaquim Mir, La catedral dels pobres, al capdavant. Així de contundent ho va expressar ahir la baronessa a Sant Feliu amb motiu de la inauguració de l'exposició La il·lusió del Far West, a l'Espai Carmen Thyssen.

Ja fa cinc anys que cada estiu s'organitza una mostra temporal de la col·lecció Thyssen en aquest espai situat dins del palau de l'Abat, però tant els representants municipals de Sant Feliu com la baronessa consideren que ja és hora que la població, a la qual Carmen Cervera està molt vinculada perquè hi té una casa d'ençà que estava casada amb el seu primer marit, l'actor Lex Barker, disposi d'un espai permanent. I ara, sembla que la cosa va de debò. “Estem avançant amb pas ferm per l'assoliment del Museu Thyssen –va dir l'alcalde de la ciutat, Carles Motas–. I serà l'Ajuntament qui farà el museu i comandarà el projecte. No esperarem les altres institucions. Destinarem recursos i il·lusió”.

Descartada per massa cara la primera idea d'instal·lar el museu a l'antiga fàbrica Can Serra, el museu ocuparà les plantes nobles del mateix palau de l'Abat i un espai enjardinat a l'exterior que el municipi acaba d'adquirir. Tot plegat costarà cinc milions d'euros. Els terminis també estan clars. “Durant el 2016 farem l'elaboració del projecte i es nomenarà director i l'estructura professional; el 2017 farem la recerca de finançament, i el 2018 serà l'any de la construcció, que no hauria de durar més d'un any”, va dir 'alcalde. “Hauria d'obrir-se el 2018”, va insistir Cervera.

La idea és que el Museu Thyssen de Sant Feliu sigui la tercera pota del triangle format pel Museu Thyssen de Madrid i el de Màlaga. “A Màlaga, l'obertura del museu ha representat un creixement econòmic i turístic molt important i una dignificació del barri– explica Cervera–. Al voltant del museu han obert 250 botigues i ha representat la creació de molts llocs de treball.” Aquest model de turisme cultural és el que interessa especialment a Sant Feliu de Guíxols, ha afegit l'alcalde Motas. Carmen Thyssen, a més, vol disposar de la col·laboració dels operadors turístics per promocionar el museu, sobretot durant els mesos d'hivern, i posa com a exemple l'èxit del Museu Dalí de Figueres. “Els catalans ens mereixem (i jo també, perquè jo també sóc catalana) un museu amb una col·lecció de pintors catalans del XIX i XX que ni al MNAC la tenen com la nostra”, va afirmar Thyssen.

De moment, però, a partir de demà i fins al 30 d'octubre, ha arribat a Sant Feliu l'exposició La il·lusió del Far West, una versió reduïda de la que es va veure a Madrid. La mostra, que posteriorment viatjarà a la seu de Màlaga, explora, amb més d'un centenar d'obres, la fascinació paisatgística i antropològica per l'oest nord-americà dels artistes del segle XIX. Especialment interessants són les pintures de paisatges d'artistes com George Catlin i Karl Bodmer, que van acompanyar els exploradors de l'època per aquells immensos territoris. Però d'altres artistes, en canvi, no van ser mai a l'oest nord-americà. El comissari de l'exposició i artista, Miguel Ángel Blanco, no nega la influència d'aquest art en la imatge que tenim del Far West per mitjà del cinema de Hollywood i de novel·les de gènere com les de Karl May.

A la mostra, que Blanco defineix com a “favorable als indis”, s'inclouen curiositats, com un vestit d'una índia dakota que la baronessa va adquirir a un museu americà per anar a una festa de disfresses a Texas. També es pot veure la cadira de rodatge de Lex Barker, que havia protagonitzat nombrosos westerns, com també tres revòlvers d'època, propietat de l'actor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA