Cultura

Cultura

Ramon Llull torna a la carretera

Ramon Llull va viatjar fa 700 anys per Europa i el nord d'Àfrica. Ara ho tornarà a fer, i més enllà i tot. Manuel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull (IRL); Josep Ferré, director gerent de l'Institut Europeu de la Mediterrània, i Joan Santanach i Maribel Ripoll, comissaris de l'Any Llull a Catalunya i les Balears, respectivament, van presentar ahir les activitats més destacades relacionades amb l'Any Llull que tindran lloc en l'àmbit internacional.

“A l'Institut Ramon Llull, tot i el nom, no som lul·lians, però aquest any sí que conflueixen tots dos conceptes”, va aclarir Forcano abans d'enumerar alguna de les més de cinquanta activitats, “com ara concerts, lectures, exposicions i actes acadèmics que tindran lloc arreu d'Europa, Amèrica i el nord d'Àfrica”.

L'acte més destacat dels que produeix l'IRL és l'exposició itinerant La veritat inefable: el ‘Llibre d'Amic e Amat' de Ramon Llull. “Més que una exposició, és un llibre interactiu”, en vuit parts, va declarar Santanach, comissari de la mostra. “La idea és presentar Llull a través d'Amic e Amat; Llull s'escapa de la tradició literària i crea la seva pròpia tradició”, hi va afegir. Aquesta mostra, entre el 16 de setembre i el 16 de desembre, visitarà diferents universitats i espais d'Alemanya, França i Anglaterra.

La música té molt de pes en aquests actes i hi haurà concerts de Maria del Mar Bonet (París i l'Havana), Lídia Pujol (Bugia, Algèria), Manel Camp (Tunis), Jordi Savall (París), l'actriu Montse Germán i el guitarrista Ferran Pisà (Irlanda, Alemanya, França), entre d'altres.

El pressupost de què ha disposat l'IRL és de “328.000 euros; és una pregunta fàcil de respondre, no tant de gestionar”, va declarar Forcano amb un mig somriure. 300.000 els ha aportat la Generalitat catalana i 28.000, el govern balear.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.