cultura

Cultura

l'art de la franja

Més de mig miler persones es concentren a Lleida per reclamar l'art de Sixena es quedi a Catalunya

La reivindicació festiva té lloc a les portes el Museu de Lleida sota el lema ‘Els museus no es toquen'

Els participants demanen fermesa al govern per defensar la unitat de les col·leccions

Més de mig miler de persones han participat aquest dijous al vespre en la concentració convocada a les portes del Museu de Lleida per manifestar el seu rebuig a la sortida de Catalunya de les 97 obres d'art sacre del monestir de Sixena que formen part de les col·leccions del museu lleidatà i del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona.

L'acte reivindicatiu ha tingut un caire festiu i s'hi han dut una vintena d'activitats, com visites guiades, actuacions musicals, manifestacions de cultura popular i accions plàstiques, entre les quals la creació d'un mural amb el lema Els museus no es toquen.

Hi han actuat els Castellers de Lleida, el Cor del Orfeó Lleidatà, el Centre Llatinoamericà de Lleida, Mags del Món, Dansaires de l'Ateneu Popular de Ponent, les Colles Geganteres i Grallers del Grup Cultural Garrigues, la Batucada Bandelpal de Balaguer.

El periodista i escriptor Francesc Canosa ha llegit un manifest en defensa de la permanència a Catalunya de els obres d'art en litigi amb l'Aragó. Es tracta del mateix text que va llegir el 8 de juny l'escriptor Pep Coll, en representació de les quinze entitats que s'han agrupat en plataforma, i que reclama a la Generalitat que “actuï amb fermesa i contundència” per protegir el patrimoni i garantir la unitat de les col·leccions, amb el suport de la societat civil.

“Demanem a la Generalitat que activi amb urgència els mecanismes que li brinda el Parlament, el seu Estatut d'Autonomia i les lleis catalanes de museus i de patrimoni cultural català i que obliguen la Generalitat a vetllar pels béns patrimonials propis i garantir-ne el gaudi a les generacions futures”, ha conclòs Canosa, seguit d'aplaudiments, crits d'independència i el cant dels Segadors.

El portaveu de la Plataforma d'entitats culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha explicat que la decisió de dur a terme una acció festiva és que la solució al conflicte “passa per ser capaços de posar en valor el patrimoni i la cultura” i “per això hem volgut envair aquest espai de cultura”, ha dit.

A la concentració hi han assistit nombrosos representants polítics com l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros (PSC); els portaveus municipals de l'Ajuntament de Lleida –excepte Ciutadans–; els diputats electes al Congrés Gabriel Rufián (ERC) i Jaume Moya (En Comú Podem), i alguns diputats al Parlamen.

Ros ha anunciat que el consorci del Museu de Lleida aprovarà aquest divendres, amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, dur a terme accions legals per garantir la unitat de les col·leccions.

El Parlament va aprovar ahir –amb el suport de la majoria de grups i l'abstenció de C's– instar el govern a dur a terme totes les accions necessàries per garantir que les peces es quedin a Catalunya malgrat la sentència del Jutjat d'Osca que ordena lliurar-les a l'Aragó el proper 25 de juliol.

La jornada de protesta d'avui es va convocar després de les declaracions del conseller de Cultura afirmant que es lliurarien les peces, si bé no abans del 25 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona