cultura

Cultura

Capvespres d'art i passió a Món Sant Benet

Arrenca una altra edició de les vetllades culturals, que enguany recorren la vida artística i sentimental del pintor Ramon Casas

Passava molts estius al monestir, que l'any 1907 va comprar la seva mare

La intensa relació d'un pintor “bohemi” de 40 anys i la seva musa i amant de tan sols 18 és l'eix central dels nous Capvespres a Món Sant Benet, que enguany s'han afegit a les activitats de l'Any Casas per celebrar el 150è aniversari del naixement del pintor i que es duran a terme fins al 9 de setembre. Un sopar a la fresca i una visita pel Monestir de Sant Benet de Bages i el seu entorn fan que els visitants rememorin l'apassionada història que Ramon Casas va viure amb Júlia Peraire, una jove venedora de loteria que el va captivar “amb tan sols una mirada”.

La visita comença amb un sopar que recorre alguns dels plats modernistes que el xef manresà Ignasi Domènech va popularitzar a principi del segle XX, com ara els “musclos revolucionaris amb porró de xampany” (una picada d'ullet a la Barcelona obrerista) i el “pastisset de taronja i fruits secs” (inspirat en les postres que menjaven els intel·lectuals que freqüentaven el local Els Quatre Gats de Barcelona, entre els quals hi havia Casas). Els comensals sopen en grans taules en què qualsevol conversa sobre la història o la cultura catalanes ajuda a trencar el gel per entomar, junts i entusiastes, la visita: una volta per l'antiga fàbrica tèxtil que va portar la família Casas Carbó a passar els estius a Sant Benet i que només s'obre al públic un cop l'any; tot seguit, un recorregut interessant per dins el monestir, que el 1907 va comprar la mare de l'artista i que ell va rehabilitar i va convertir en la seva segona residència. Aquí va ser on Casas va pintar infinitat dels seus quadres i va viure apassionadament al costat de la seva amant i finalment esposa, Júlia Peraire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES