cultura

arqueologia

Troben un petit tresor de 200 denaris romans a Empúries

Eren dins d'un vas ceràmic, enterrat el segle I aC

La troballa s'ha fet en el marc del 70è Curs d'Arqueologia, que també ha tret a la llum les restes d'una vintena d'àmfores de vi d'un celler

El 70è Curs d'Arqueologia d'Empúries ha resultat ser d'allò més fructífer. No només per l'aprenentatge rebut per la trentena d'estudiants que hi han participat –procedents d'universitats de Catalunya, l'Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia–, sinó pels resultats de les excavacions en si.

Aquestes, enguany, han posat al descobert diverses estructures que corresponen a la fase d'ocupació més antiga de la ciutat romana. També aquest any ha estat possible acabar l'excavació d'un àmbit utilitzat específicament com a celler, en el qual s'han recuperat les restes d'una vintena d'àmfores de vi de procedència itàlica emmagatzemades, juntament amb una llossa o simpulum de bronze que servia per extreure'n el vi.

Tanmateix, i d'aquí la transcendència d'aquesta campanya, la troballa més significativa és la que va tenir lloc durant la darrera setmana del curs sota un dels locals situats al sud-est del sector anomenat Insula 30. Allà, en un clot a terra d'un racó de l'antiga taverna romana, un dels estudiants, Guillermo Ortiz –provinent de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla–, va descobrir-hi un petit tresor: 200 denaris romans, continguts dins d'un vas ceràmic en forma d'àmfora.

Pel context, els responsables del jaciment d'Empúries estimen que el moment cronològic en què devia tenir lloc l'ocultació del botí va ser als voltants del segle I aC, període corresponent a l'època d'August o del canvi d'era. Les peces que formen aquesta troballa numismàtica –qualificada pels experts d'extraordinària i com “una de les fites arqueològiques del jaciment”– presenten un bon estat de conservació. Una vegada s'hagin restaurat podran ser convenientment identificades i catalogades. Cal tenir en compte que es tracta del conjunt de monedes més nombrós localitzat fins ara a la ciutat romana, perquè a la ciutat grega sí que s'han trobat conjunts numismàtics més abundants.

Els treballs arqueològics han permès continuar l'excavació de diferents sectors de la Insula 30, una de les illes de la ciutat ocupada, al nord, per les termes públiques.

70 anys del curs

El Curs Internacional d'Arqueologia d'Empúries és el de més llarga tradició i prestigi dels que s'organitzen a l'Estat espanyol, i té una ferma orientació formativa. Els alumnes que participen en el curs tenen la possibilitat de conèixer molt bé el jaciment emporità i de prendre part en la recerca arqueològica que s'hi fa. Inclou la participació de professors convidats de prestigi.

LES DATES

1947
És l'any en què Martín Almagro i Lluís Pericot creen el Curs Internacional d'Arqueologia d'Empúries.
Segle I aC
El vas ceràmic que conté els denaris es devia ocultar al voltant de l'època d'August o del canvi d'era.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA