cultura

cultura

l'art de la franja

El govern tornarà a l'Aragó 53 de les 97 peces de Sixena en litigi

Es tracta de les obres d'art que hi ha al MNAC, que es troben en el dipòsit i que no han estat mai exposades

No retornarà les 44 que hi ha al Museu de Lleida perquè estan protegides per la Llei Catalana de Patrimoni

La Generalitat ha enviat una carta al Govern aragonès en què ha explicat que iniciarà els tràmits necessaris per tornar 53 de les 97 peces que un jutjat d'Osca ha ordenat lliurar al Monestir de Sixena, ha dit el president d'Aragó, Javier Lambán, i fonts del Govern.

La Generalitat aprovarà al Consell de Govern de dimarts 26 de juliol el trasllat a l'Aragó de 53 de les 97 obres d'art del Monestir de Sixena en litigi que Catalunya havia de lliurar a l'Aragó per ordre judicial abans del 25 de juliol. Es tracta de les peces que estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que no formen part del catàleg de béns protegits, que es troben al dipòsit i que no s'han exposat mai.

Fonts del departament de Cultura de la Generalitat han insistit en la impossibilitat, en canvi, de complir la sentència del jutjat de primera instància número 1 d'Osca pel que fa al trasllat provisional de la resta de peces. Les 44 restants són les que hi ha al Museu de Lleida i des de la Generalitat insisteixen que formen part d'una col·lecció, que estan catalogades i protegides per la Llei catalana de Patrimoni i que el Govern no pot incomplir les lleis catalanes, i encara menys quan la sentència del jutjat d'Osca no és ferma, ja que està recorreguda.

A l'abril, el conseller de Cultura, Santi Vila, ja va proposar cedir les 53 de les 97 obres del Monestir de Sixena emplaçades al MNAC, però la falta de consens polític i territorial va obligar-lo a fer marxa enrere.

Lambdán ha requerit al jutge que compleixi la sentència

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha recordat que, seguint la resolució del jutjat, Catalunya havia d'enviar un pla de trasllat dels 97 béns que, per sentència, està obligat a tornar a Aragó dilluns de manera provisional, a l'espera d'una resolució ferma.

“Hem requerit a la jutge que compleixi la sentència en tots els seus termes, i hem sol·licitat el suport de la Policia Nacional encarregada dels assumptes relacionats amb els béns artístics”, ha subratllat Lambán.

El president de la comunitat aragonesa ha incidit que ells no han arribat al Govern per “avivar” els conflictes existents entre Aragó i Catalunya sinó per “tot el contrari”.

Ha sostingut que la seva pretensió és contribuir a “llimar asprors” i buscar “punts d'acord” entre les dues comunitats, i fins i tot entre el poble català i la resta d'Espanya.

Per aquesta raó, ha considerat que cal esforçar-se per veure “el que pugui tenir de positiu” la carta enviada per Catalunya sobre els béns de Sixena, amb l'objectiu de mantenir l'“entesa i la concòrdia” entre les dues Comunitats.

Tot i això, ha reconegut que la missiva no és “de cap manera” el pla d'execució que la jutge d'Osca exigia a la Generalitat, que ha opinat que “avança” així la seva pretensió de “no tornar les peces en el termini previst”.

“Aquest no és el pla d'execució requerit, ni pel que fa a la formulació tècnica de la carta ni pel que fa a la precisió de les dates”, ha dit.

I ha afegit: “Per tant, i tot i que hem adjuntat a la jutge l'escrit que aquest matí ha sortit des del Govern d'Aragó, hem requerit que es compleixi la sentència en tots els seus termes”.

Tot i que ha insistit en la seva voluntat de veure “un indici de possibilitats de forjar enteses” en la carta catalana, ha evidenciat que és president d'Aragó i, en conseqüència, ha de defensar els interessos de la Comunitat i per això demana compliment de la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES