cultura

Cultura

Troben els orígens del poblat ibèric de Santa Coloma

L'excavació d'aquest estiu deixa al descobert dos forns metal·lúrgics utilitzats per fer les eines per construir el Puig Castellar

A la tardor es faran les obres de consolidació del mur de tancament

La campanya d'excavacions arqueològiques d'aquest estiu al poblat ibèric del Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet, ha servit per fer noves troballes a l'interior del recinte. Una de les més destacades ha estat l'aparició de dues estructures de combustió de tipus metal·lúrgic, que es creu que poden ser anteriors al moment de fundació del poblat. La directora de l'excavació, Conxita Ferrer, explica que aquestes estructures haurien servit per fer o reparar eines de metall, claus i tot el material que es va fer servir per a la construcció de poblat. La seva cronologia coincideix amb l'inici del Puig Castellar, entre finals del segle V i principis del segle IV aC. “Un cop es va construir el poblat, aquestes estructures ja no es van utilitzar i es van tapar”,
assegura Ferrer, que afegeix que els forns apareixen en alguns dels habitatges excavats i sempre per sota dels paviments.

La zona excavada aquest any pels alumnes de la UB coincideix amb quatre habitacions a la banda nord-est del poblat. D'aquestes estructures, dues s'havien començat a excavar l'estiu passat. Es tracta d'estances de grans dimensions amb subdivisions interiors. En una s'ha trobat un basament circular que podria ser on hi havia ubicat un molí, i l'altra podria haver acollit una sitja.

L'altra troballa singular d'aquesta campanya arqueològica ha estat una habitació de petites dimensions on s'ha documentat un paviment i una llar de foc. La particularitat d'aquesta estança és precisament la mida, ja que presenta una planta de tan sols 3,5 m² i també que la llar de foc ocupa gairebé tota la superfície de l'habitació. Per això, la directora de l'excavació es decanta per pensar que “no es tracta del que coneixem habitualment com una casa, és a dir, que cap família podria viure a dins ja que no hi ha espai per fer-ho”. Per aquest motiu es creu que l'estança correspondria a una zona comunitària que els habitants del poblat podien fer servir. Conxita Ferrer assegura que és el primer cop que al poblat es descobreix un espai d'aquestes característiques.

Mur de tancament

Un cop acabades les excavacions, a la tardor està previst encetar una sèrie de treballs de consolidació del mur de tancament per la part nord del poblat. Fonts del museu Torre Balldovina asseguren que ja hi ha una partida de la Generalitat compromesa per valor de 35.000 euros als quals se sumarà una quantitat procedent de fons municipals encara per determinar.

LES XIFRES

4
habitacions
s'han excavat durant la campanya arqueològica d'aquest estiu al poblat
2
estructures
de combustió de tipus metal·lúrgic s'han trobat a la zona excavada
15
dies
d'excavacions fetes per un grup d'alumnes de la UB a la zona nord-est del jaciment

El Puig Castellar estrena senyalització urbana

Aquesta setmana s'ha instal·lat un nou plafó informatiu en un dels punts d'accés al Puig Castellar. S'ha situat al barri del Singuerlín, al final del carrer de Menorca, on comença una de les pistes forestals que dóna accés al jaciment ibèric. Es tracta de la senyalització comuna que tenen els poblats que pertanyen a la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya que té com a objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics catalans. El plafó inclou informació general sobre els ibers, la ruta i també d'específica sobre el poblat colomenc. La instal·lació ha estat impulsada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i finançada per la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen