cultura

Girona encén la Ruta de la Llum

L'espectacle inaugural del FIMG 2016 esdevé una espectacular constel·lació lumínica i sonora que captiva l'espectador

Avui i demà es poden veure les projeccions, obres i exposicions a tota la ciutat

A més de les façanes hi ha un circuit amb deu projectes lumínics

Girona s'ha convertit un any més en la capital de les ciutats de la llum. Una impressionant constel·lació lumínica, produïda a través de 81 globus d'heli perfectament sincronitzats per crear un joc de llum i so, va donar ahir el tret de sortida a la tercera edició del Festival Internacional de Mapping (FIMG 2016) , que al llarg del cap de setmana presentarà espectaculars projectes artístics basats en la màgia de la llum.

Suspès ha estat enguany l'espectacle escollit per inaugurar el festival, una obra de l'estudi PlayMID en col·laboració amb David Sarsanedas que ha posat el llistó molt alt. Ulls captant les emocions i càmeres immortalitzant el moment, a la plaça del Vi no va quedar ningú sense aixecar el cap i, al final, sense aplaudir. La instal·lació artística va reeixir amb el seu objectiu: incitar els espectadors a tornar a mirar un cel estrellat, en realitat una simulació lumínica coreografiada a través de 81 globus de 90 cm de diàmetre i marcada per una sincronia musical que va delectar tothom.

L'espectacle inaugural forma part de l'anomenada Ruta de la Llum, una de les principals novetats que el festival presenta enguany. Es tracta d'un circuit per diferents espais de la ciutat a través del qual es poden veure deu projectes lumínics i una exposició. Cal destacar Le petit chef, als jardins de la Mercè, un projecte de dos artistes belgues de gastromapping en què un xef converteix el pla de l'espectador en una graella projectada. Al Caixafòrum, s'hi troba un pictomapping projectat damunt d'obres icòniques de la història de l'art, com ara El jardí de les delícies del Bosch, la qual reinterpreta. A la pujada de Sant Domènec, una instal·lació mesura el contacte físic de dos espectadors que seuen en un sofà i ho transforma en llum, i a la pujada de Sant Feliu, dibuixos animats imiten a temps reals els teus propis moviments en un projecte d'integració social mentre al costat els murs descobreixen relleus històrics. A la plaça dels Lledoners, es poden apreciar diverses obres generades a partir de milers de missatges de Twitter. I, entre d'altres, l'artista cubà Rafael Triana (en col·laboració amb el Bòlit) ofereix una instal·lació al voltant de la memòria col·lectiva a la Casa de Cultura. La ruta es pot fer avui i demà, de les deu de la nit a la una de la matinada.

III Concurs de Mapping

D'altra banda, els 27 projectes finalistes del Concurs Internacional de Mapping, que enguany celebra la tercera edició, es podran veure projectats també avui i demà en els mateixos horaris (de les deu de la nit a la una de la matinada) ininterrompudament a les façanes de la Casa Pastors –categoria professional–, el pont d'en Gómez –categoria amateur– i l'edifici de Les Àligues (Sant Domènec) –categoria educativa i Instant–. Cada categoria té dos premis atorgats per un jurat internacional. D'altra banda, el públic atorgarà tres guardons amb les seves votacions a través de l'app del festival.

La temàtica del FIMG 2016 són els paisatges. Els projectes finalistes –seleccionats d'entre 119 projectes rebuts procedents de 28 països– exploren possibilitats artístiques al voltant del tema i d'aquesta manera tracten conceptes com ara la soledat, el terror, la sinestèsia, la hiperrealitat, l'obsolescència programada, els somnis, el microcosmos i l'univers, entre altres conceptes.

Un referent mundial

Paral·lelament a l'apartat artístic, el FIMG inclou fins avui el II Congrés Internacional de Llum i Mapping, un espai de diàleg i reflexió que s'ha consolidat com a espai d'intercanvi de coneixement i experiències, així com un marc per establir vincles professionals. En total s'hi han inscrit 150 persones.

El director del festival, Xavi Bové, valora molt positivament aquesta resposta i destaca el “gran caliu” i la “concentració de talent” que han sabut crear. Dues qualitats que, com bé remarca, li permeten dir que el FIMG ja s'ha convertit en un “referent mundial”: “Un punt de referència que ens permet ensenyar el que es fa aquí i projectar-ho als programadors internacionals.” La taula rodona que concentra avui al CaixaForum els superstars del sector és el millor colofó.

150
inscrits en el II Congrés Internacional de Llum i Mapping, que s'ha convertit en un referent mundial.
81
globus d'heli
es fan servir per a l'espectacle ‘Suspès', que es podrà tornar a veure avui i demà a la plaça del Vi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona