cultura

Avui acaba el termini per tornar les 97 obres de Sixena

Les peces en litigi haurien de ser a Aragó avui

El govern aprova demà el retorn de les 53 que són al MNAC

Avui s'acaba el termini marcat per la jutgessa d'Osca per traslladar a Aragó de manera provisional les 97 obres d'art en litigi del monestir de Sixena que estan al Museu de Lleida i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), però cap d'elles ha estat posada encara en camí. El conseller de Cultura va enviar dimecres passat una carta a les autoritats de la comunitat aragonesa explicant-los que demà el govern català autoritzarà el retorn de les 53 obres que conserva el MNAC. Demà passat mateix el museu podrà procedir a empaquetar aquestes peces, que no s'han exposat mai ni es farà pel seu nul interès artístic, segons el director del museu, Pepe Serra.

La carta de Santi Vila no va agradar gaire a les autoritats aragoneses, perquè evidenciava que les obres no s'entregarien en el termini establert. El 27 de febrer del 2015 va tenir lloc el judici sobre la propietat d'aquestes obres i el jutjat de primera instància número 1 d'Osca va dictar sentència favorable a Aragó obligant al trasllat. La Generalitat va presentar un recurs a l'Audiència Provincial que encara no s'ha resolt, però el govern aragonès va demanar l'execució provisional de la sentència i la jutgessa que porta el cas hi va accedir. Cap de les accions judicials per evitar el trasllat ha fructificat.

Auxili de la policia

Les 44 obres de Lleida són les que tenen més valor artístic. Santi Vila vol guanyar temps per continuar negociant la permanència d'aquestes peces. Però el termini per tornar-les, que expira avui, fa referència tant a aquestes 44 obres com a les 53 dels magatzems del MNAC. El president d'Aragó, Javier Lambán, va requerir la setmana passada a la jutgessa que porta el cas que “faci complir la sentència en tots els seus termes”, i sol·licita, si cal, “l'auxili de les forces de seguretat de l'Estat” i que es comissin “immediatament” les 97 peces si no es retornen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia