cultura

Les 53 obres de Sixena que conserva el MNAC podrien marxar aquesta setmana

El govern autoritzarà avui la devolució dels béns, els de menys valor de tot el conjunt

La idea és fer el trasllat de la manera més ràpida i discreta possible

Catalunya no va enviar ahir a Aragó les 97 obres d'art procedents del monestir de Santa Maria de Sixena que el jutjat de primera instància d'Osca estima que no li pertanyen legalment. Ahir era la data límit que fixava la sentència, però les peces no es van moure. És el que s'havia anunciat que passaria, ni més ni menys. Ara bé, a una part d'aquest conjunt li queda ben poc temps per canviar d'aires. Són les 53 obres que conserva el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), sobre les quals avui, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, prendrà posició el govern autoritzant-ne la sortida “immediata”.

Els béns podrien marxar del país aquesta mateixa setmana. Avui, just després que el consell executiu aprovi la devolució, el museu del Palau Nacional rebrà les instruccions pertinents per activar l'operació. Totes les obres estan desades a la reserva, on han estat sempre, i això vol dir que no s'ha de tocar res de les sales d'exposició. La idea és fer el trasllat amb el màxim de normalitat possible i de la manera més ràpida i discreta que es pugui. Es vol evitar afegir qualsevol rebombori gratuït al moment ja per si mateix desagradable que es viurà dins del museu, que mai s'havia trobat en una situació similar. Una situació que marca un punt d'inflexió en l'històric litigi per l'art sacre entre Catalunya i Aragó.

Si se segueix fil per randa la resolució judicial, els 53 béns viatjaran fins a Vilanova de Sixena. I el més probable és que així sigui, però de totes maneres el conseller de Cultura, Santi Vila, ha demanat a les autoritats aragoneses a on prefereixen que s'adreci el transportista i a qui ha de lliurar el material.

Les obres aniran a Sixena, però una altra cosa és que, un cop s'hagi produït l'acte simbòlic d'arribada al poble, es redirigeixin a Barbastre o a Saragossa en espera que el monestir estigui cent per cent adequat per acollir-les. A Aragó insisteixen que ho tenen tot a punt, que només els cal omplir les vitrines que han col·locat als antics dormitoris del cenobi. Si més no, ahir van ensenyar per primer cop aquest futur espai museístic destinat a un patrimoni que fa vint anys que reclamen. Un espai que al llarg del dia va estar ocupat per tècnics de Patrimoni del govern d'Aragó i per treballadors dels museus de la comunitat, que van fer torns per esperar l'arribada de les peces. I no, no van arribar.

Calma. La paraula que més repetien ahir els responsables dels museus catalans i del Departament de Cultura era aquesta. Calma al MNAC per organitzar el trasllat i calma al Museu de Lleida per afrontar el desafiament a la sentència judicial.

I és que, mentre avui el govern permetrà el desplaçament de les obres del MNAC, que són les menys valuoses del fons (bàsicament, hi ha objectes litúrgics), no dirà res de les altres 44 que atresora el museu de la capital del Segrià, troncals per al seu discurs. I aquí és on el tema es posa calent. Fonts del Departament de Cultura veuen “improbable” que aquest agost la policia judicial entri al museu a requisar els béns. A Aragó, ho estan suplicant amb insistència. El seu president, Javier Lambán, vol que avui mateix, un cop ja ha expirat el termini de la devolució, es vagi “fins a les últimes conseqüències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen