cultura

“Vull recuperar la tradició del vi com a element socialitzador”

Fermí Fernández presenta demà i dissabte al festival Singlot de Sant Feliu de Guíxols el monòleg ‘El sommelier', un tast de vins fora del seu registre humorístic habitual

“Jo sempre he begut vi, des de petit, i no m'he emborratxat mai. Vivíem a Tarragona i anàvem molt a buscar vi als pobles del Priorat, sobretot a Porrera.” “I ara, en canvi, s'ha apartat el vi dels nens, pel que sigui”, explica el popular actor, humorista, presentador i locutor –així el presenta la Viquipèdia– Fermí Fernández (Londres, 1963). Aquesta reflexió sobre el vi té a veure amb El sommelier, el monòleg amb tast de vins inclòs que representarà demà en castellà (20.30 h) i dissabte en català (20 h) al restaurant El Ginjoler, de Sant Feliu de Guíxols, dins del Singlot Festival . La versió en català ja fa gairebé dos anys que volta pel país –es va estrenar el 18 d'octubre del 2014 a les Caves Nadal del Penedès– i la castellana s'estrena a Sant Feliu, on el Singlot convoca també programadors de tot l'Estat. L'entrada costa 18 euros i la capacitat és forçosament reduïda: un centenar de localitats, ja moltes ocupades.

“El meu objectiu prioritari era recuperar la tradició del vi com a element socialitzador, perquè el vi sempre et porta a parlar d'altres coses”, diu Fernández sobre aquest monòleg que va néixer com un encàrrec de Caves Nadal. “Inicialment havia de ser un monòleg més convencional, però jo feia temps que tenia al cap fer alguna cosa fora del meu registre humorístic habitual. Necessitava fer un monòleg no només de riure per explorar una miqueta els meus registres com a actor. I de què podia parlar? D'alguna cosa que m'agradés, ja fossin les dones, les motos o el vi.” I va triar posar-se en la pell del millor sommelier del món.

Un viatge sensorial

Per escriure el text va comptar amb el periodista, escriptor i dramaturg Toni Orensanz –autor del recent El nazi de Siurana–, un amic amb el qual ha compartit uns quants tastos. “Jo li vaig dir que volia que fos un viatge sensorial, que parlés de com els nens creixien abans amb el vi i per berenar menjaven pa amb vi i sucre, i ell va crear un fil conductor per lligar-ho tot.” I després necessitava un director i li ho va demanar a Toni Albà: “Jo no podia autodirigir-me i, a més, en Toni li ha donat a l'obra algun gir argumental que li ha donat més mala llet i fa que el públic surti sorprès, perquè la història té un rerefons dur i complicat. És un monòleg no específicament d'humor, o, com diu en Toni, té un humor negre, fosc i críptic, però la gent riu igualment. Segurament perquè, com va dir no sé qui, l'humor és una cosa molt seriosa.”

El sommelier s'ha representat en caves i altres espais relacionats amb el vi, però també en teatres, i el públic ha pogut degustar a cada lloc vins de diversos cellers. “El resultat és un joc ludicogastronòmic”, diu el sommelier.

Singlot d'Honor a Leo Bassi per 40 anys com a bufó

La segona edició del Singlot Festival s'inaugurarà demà a les 20 h, també a El Ginjoler, amb l'entrega a Leo Bassi del primer premi Singlot d'Honor “com a reconeixement a la seva carrera i trajectòria de més de 40 anys com a bufó”. A més, l'imparable Bassi va inaugurar el Singlot 2015.

Organitzat per El Terrat i The Project dins del Festival de la Porta Ferrada i dirigit per Andreu Buenafuente, el Singlot és “un festival que té com a objectiu reunir l'humor i la comèdia durant tres dies per gaudir-ne i sobretot per reflexionar-hi”. Per això la programació d'espectacles es complementa amb propostes acadèmiques –una classe magistral del director de teatre Andrés Lima– i unes jornades professionals.

Dijous es tancarà la primera jornada a El Ginjoler amb l'espectacle de música, humor i teatre gestual Be God is, d'Espai Dual (23.30 h).

Divendres hi haurà tres propostes a la sala Las Vegas: Mal Martínez, un desconcert de Marc Martínez (20.30 h); El rey, una ficció de Teatro del Barrio sobre Joan Carles I (22.30 h), i Nano cabaret d'Yllana, a la mitjanit.

Dissabte es tancarà la programació a Las Vegas amb By the way del monologuista Goyo Jiménez (21 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona