cultura

Música

Dues grans dames

La 14a edició del Mas i Mas Festival celebra a l'avançada els 50 anys de carrera professional de Maria del Mar Bonet i els 30 del debut de la cantant Martirio

Maria del Mar Bonet presenta un espectacle
en què uneix els discos ‘Alenar' i ‘Amic, Amat'
Martirio tindrà de convidats en el concert de demà Sílvia Pérez Cruz, Arcángel i Bonet

La catorzena edició del Mas i Mas Festival celebrarà, entre les més de 200 actuacions programades fins al 4 de setembre, uns quants aniversaris. En destaquen dos, el primer és avui mateix, a les 21 h al Palau de la Música, l'espectacle Alenar Llull, amb què Maria del Mar Bonet celebra a l'avançada els 50 anys com a professional.

La cantant mallorquina va debutar el 21 de desembre del 1966 i presenta un concert en què uneix dos dels seus discos més estimats, Alenar (1977) i Amic, Amat (2004), dedicat a l'obra de Llull.

Martirio, una cantant sempre personal i eclèctica, celebra els 30 anys del seu debut amb el disc Estoy mala (1986). Ho fa demà, també a les 21h i al Palau de la Música, amb la participació de Sílvia Pérez Cruz, el cantant Arcángel i la mateixa Maria del Mar Bonet, i acompanyada de la seva banda habitual, dirigida pel seu fill, Raúl Rodríguez (guitarra), i amb Jesús Lavilla (piano), Reiner Elizalde Negrón (contrabaix) i Guillermo McGill (bateria).

Pere Pons, director artístic del festival, després d'excusar l'assistència de Joan Mas per un problema d'última hora, va denunciar: “Fa catorze anys que omplim la ciutat de música en viu, tot i que les places públiques sembla que no estan obertes a la cultura, per això no podem programar en un espai tan màgic per a tothom, però en particular per a la Maria del Mar i la Martirio, com ho és la plaça del Rei.”

Quan els van preguntar quan, on i com es van conèixer, Maria del Mar Bonet va deixar anar un sincer “ai, fa tants anys que no ho recordo”, que ràpidament va ser corregit per Martirio: “Sí, a Galícia, a l'Obradoiro... Jo et coneixia d'abans, com a fan. No entenia el català i m'hi vaig acostar a través teu.” “El català és preciós per cantar”, va afirmar la cantant de Huelva.

I totes dues van donar espai a l'intercanvi d'elogis. “La Martirio és una artista molt especial que ha anat ampliant moltíssim la seva gamma interpretativa, mantenint sempre una veu de vellut i jugant amb l'humor.” “Em cau la bava sempre que la veig”, va confessar Bonet.

Martirio va ser més concisa: “Jo admiro tant la Maria del Mar i l'estimo tant, que m'atreviré a cantar en català... si us sembla poca cosa?!”

Maria del Mar Bonet serà acompanyada per Dani Espasa (piano), Vicens Solsona (guitarra), Tobal Rentero (arxillaüt), Jordi Gaspar (contrabaix), Antonio Sánchez (percussió) i Aleix Tobias (bateria). Estava prevista la participació del guitarrista Paco Cepero, que al final no podrà actuar, però sí el flautista sirià Mouslim Moslem, present en la roda de premsa i amb qui Bonet va enregistrar Amic, Amat el 2004. “Ara és molt complicat fer música a Síria. Quan torno d'una temporada de concerts per Europa, ja no sé quins carrers són menys perillosos, però sí que sé que mai ningú podrà matar la música”, va declarar el músic.

Alenar forma part de la meva vida, té a veure amb tantes primeres coses... N'he triat cançons que d'alguna manera tenen a veure amb la poesia de Llull. Amb les cançons de Llull he anat a buscar l'Orient, incorporant-lo. Sempre que llegeixo Llull em fa tirar endavant, per la seva passió per l'Art, per la seva tossuderia per establir diàlegs entre cultures”, va resumir Bonet.

Es dóna la circumstància que el 1997 Martirio va ser un dels molts artistes convidats al concert al Palau Sant Jordi amb què Bonet va celebrar els 30 anys de carrera. Ara és ella la convidada de Martirio, amb qui cantarà, en català, La mort de na Margalida, i alguna sorpresa més.

Martirio, que es va desfer en elogis cap a Sílvia Pérez Cruz, va anunciar que espera que “el concert sigui com una dutxa per dins, que tothom en surti amb un somriure i ganes d'estimar. Seran cançons per riure i per plorar, per estremir-se, per a la memòria... i de tots els gèneres musicals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona