cultura

Disputa política en el món de l'art

El govern crida el TC per frenar el retorn de l'art de Sixena

Catalunya continua lluitant per les 44 obres del Museu de Lleida

El jutjat d'Osca respon suaument al desacatament

Nova acció judicial en el cas Sixena. La Generalitat va presentar ahir un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) per evitar el trasllat al monestir aragonès del fons de 44 obres que conserva el Museu de Lleida. Els advocats del govern han demanat a l'alt tribunal espanyol que suspengui de manera “immediata” l'ordre del jutjat de primera instància d'Osca, perquè posa “entre l'espasa i la paret” el conseller de Cultura, Santi Vila, que està obligat a complir la normativa legal catalana, segons la qual les peces no poden marxar perquè estan protegides.

És l'enèsima estratègia per impedir una devolució que té caràcter provisional, ja que encara no s'ha completat tot el recorregut judicial (ara el litigi està en mans de l'Audiència d'Osca).

Mentre Catalunya continua lluitant a la desesperada, a Aragó hi ha molta impaciència. Ja han passat quatre dies des que va acabar el termini per al retorn de les 97 obres, de les quals la Generalitat només en va entregar 53 un dia més tard. La titular del jutjat d'Osca va respondre ahir a aquest desacatament exigint ras i curt que es compleixi la sentència. La magistrada ha emès una providència en la qual avisa la Generalitat de les “conseqüències legals” si no l'obeeix. Amb tot, la seva resolució no va més enllà: no concreta quines podrien ser aquestes mesures, ni a partir de quina data les aplicarà. La setmana que ve ja és agost, un mes inhàbil a efectes processals. Això significa que no hi ha cap possibilitat que els béns que no s'han lliurat siguin requisats per la policia a curt termini.

Cas de Lleida a part, per a Aragó ha estat una gran victòria haver rebut els 53 objectes que custodiava el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) des dels anys setanta. Els tècnics catalans que van dipositar el conjunt al monestir van tardar hores a buidar el camió perquè hi havia molta expectació mediàtica i de la gent del poble. Els tècnics aragonesos que van fer l'inventari van veure que faltaven dues peces: unes teles per cobrir l'altar. Al MNAC estan ben tranquils perquè tan bon punt va començar el judici van comunicar que aquest parell de tapetes s'havien perdut feia un munt d'anys.

El mes clau pot ser el setembre. Si el TC no ho frena, llavors sí que es podria activar l'operació policial per confiscar les obres que el govern ha acordat no entregar perquè formen part d'una col·lecció d'art indivisible. Però és que a la tornada de les vacances d'estiu també serà quan els serveis jurídics de la Generalitat presentaran un recurs a l'Audiència d'Osca per no defallir en l'altre procés que s'ocupa específicament de les pintures murals originàries del monestir, una de les joies de la col·lecció de romànic del MNAC.

En passaran més, de coses. El govern aragonès ha anunciat que a mitjan setembre exposarà al públic el tresor recuperat. Els antics dormitoris del monument estan del tot preparats, diuen. Però la impressió que es va endur dimarts la delegació catalana encarregada del trasllat no va ser massa bona i van quedar amb molts dubtes de les condicions de la sala. I el que encara no aclareix Aragó és el pla de visites. Ara el monestir només està obert un parell d'hores els dissabtes.

L'espai on lluiran les relíquies és contigu a la sala capitular (on volen reintegrar les delicades pintures murals del MNAC), que encara ara no està rehabilitada. S'ha anunciat que els treballs s'iniciaran a finals d'agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA