cultura

ENSENYAMENT

Arqueologia i ciència, units

Congrés Internacional de Papirologia, per primer cop a l'Estat espanyol

Els experts debatran sobre la transcripció, traducció i interpretació dels papirs

Ahir va començar a Barcelona el 28è Congrés Internacional de Papirologia que reunirà fins dissabte uns 400 investigadors. El congrés té lloc a la seu de la Universitat Pompeu Fabra i és el primer cop que té lloc a l'Estat espanyol.

El tema que centrarà el congrés és l'ús de les noves tecnologies aplicades a l'estudi dels antics papirs. Unes tecnologies que permetran poder llegir per primer cop rotlles de papir molt deteriorats, fins i tot carbonitzats, com alguns de procedents de l'antiga ciutat romana d'Herculà.

Herculà –anomenada Resina fins al 1969, quan es va recuperar el nom antic– va ser sepultada per l'erupció del Vesuvi. Als jaciments arqueològics hi han trobat molts papirs que ara podran ser llegits per primer cop sense haver de desenrotllar-los gràcies a l'accelerador de partícules. Una altra tècnica per poder llegir papirs molt deteriorats serà l'ús de la fotografia anomenada multiespectral.

Aquesta combinació entre ciència i arqueologia també ajudarà a l'estudi de la composició química i atòmica dels tints i les fibres dels suports, cosa que “permetrà conèixer l'edat i la procedència dels papirs”, segons va explicar el professor de la UPF i coorganitzador del congrés, Alberto Nodar, que rep el suport de l'Associació Internacional de Papirologia. Els prop de 400 investigadors de tot el món –en total n'hi ha entre 500 i 600– que hi participen, debatran i treballaran sobre la transcripció, traducció i interpretació dels papirs i, també, sobre la restauració i preservació d'aquests valuosos llibres del passat.

Aquest congrés té lloc cada tres anys perquè els experts “es posin al dia” sobre papirs literaris i documentals que permeten conèixer com era la vida a l'antiguitat i, també, nous textos trobats i noves tecnologies que facilitin l'estudi dels papirs, segons va comentar la papiròloga i coorganitzadora del congrés, Sofía Torallas.

Torallas va destacar que és “un honor” poder celebrar aquí el congrés, perquè és un reconeixement internacional de la feina feta els darrers 15 anys en un país on, fins fa ben poc, “no hi havia gaire tradició acadèmica” en la papirologia.

Hi ha un arxiu de papirs a Madrid i dos a Barcelona, en concret a Montserrat i a l'Arxiu Històric dels Jesuïtes de Barcelona, que contenen essencialment documents cristians.

El professor Nodar considera que “ens vam guanyar la confiança internacional”, que s'ha traduït en l'elecció de Barcelona com a seu del 28è Congrés, després del projecte en papirologia que es va fer el 2004 a l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú