cultura

Festes i tradicions

Càntirs per a petits

Una vuitantena d'infants van participar a Argentona en el nou acte de la festa major aixecant els recipients plens d'aigua

Per primera vegada es va fer el vot de poble a la font de Sant Domingo, en comptes de fer-lo a la parròquia

Argentona va celebrar ahir la diada del seu patró, Sant Domingo. L'aigua i els càntirs van ser els protagonistes absoluts d'una jornada que va tenir com a pal de paller la tradicional Aixecada de Càntirs. Enguany, però, els més menuts també en van ser protagonistes, ja que, per primera vegada, es va dissenyar una aixecada de càntirs especial per a ells. Sembla que l'èxit de la proposta va ser força bo, perquè una vuitantena de nens i nenes d'entre 7 i 12 anys van aixecar els deu càntirs que tenien davant, els quals anaven dels 200 grams fins als dos quilos. A banda de l'escalf del públic hi va haver premis per a tots els participants.

Els grans

Ja en la competició per a adults, en la categoria femenina va repetir la victòria Isabel Clariana, que amb un temps d'un minut i quaranta segons va aconseguir aixecar càntirs, també el de 130 quilos. En categoria masculina, la victòria va ser per a David Mesa, que va aconseguir aixecar tots els càntirs –inclòs del darrer, de 200 quilos– amb un temps de dos minuts i dues dècimes. Els tercers classificats de les dues categories d'adults van decidir donar els 50 euros de premi a la iniciativa solidaria Un somriure per l'Aleix, una campanya que pretén recaptar fons per a un nen mataroní de quatre anys que té la malaltia de Tay-Sachs. De fet, el moment colpidor de la jornada va tenir lloc quan el pare de l'infant va pujar a l'escenari per agrair el suport rebut, ja que, a banda del donatiu dels premiats, a Argentona hi havia un estand per recollir fons per aquesta causa.

El vot de poble

Ahir també era el dia dels actes més litúrgics de la festa, com l'ofici solemne i la tradicional renovació del vot de poble que fa l'alcalde. En virtut de l'aplicació de la laïcitat al municipi, l'alcalde, Eudald Calvo (CUP), va llegir aquest text fora de la parròquia de Sant Julià, al costat de la font de Sant Domingo, acompanyat del mossèn local, Àlex Marzo, i del bisbe de Girona, Francesc Pardo. La decisió de traslladar aquest acte fora del terreny secular va originar desavinences entre el consell parroquial i el govern. Finalment, i per reduir tensions, ahir Calvo va assistir a l'ofici, al curs del qual va llegir la pregària i va encendre el ciri dedicat al patró.“S'ha intentat arribar a un consens i fer content a tothom”, va dir l'alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA