cultura

arqueologia

Vint anys d'excavacions als poblats ibèrics del Solsonès

El Centre d'Estudis Lacetans celebra aquest any dues dècades de recerca arqueològica per documentar el passat de la comarca

L'equip treballa ara a Castellvell i Sant Miquel de Sorba

El Centre d'Estudis Lacetans (CEL) celebra que fa vint anys que va començar les excavacions arqueològiques al Solsonès amb l'objectiu de conèixer millor els poblats ibèrics. Durant dues dècades, l'equip del CEL ha fet troballes importants en jaciments d'aquest període com el Camp dels Moros (Pinell), Sant Esteve (Olius), Castellvell (Olius) i Sant Miquel de Sorba (Montmajor).

Segons Ramon Cardona, responsable de les excavacions i primer president del CEL, “des de les excavacions de Joan Serra i Vilaró als anys vint, a principi del segle XX, s'havia fet molt poca cosa”. Per això l'entitat va recuperar la recerca arqueològica a la comarca. Cardona avança que el Centre d'Estudis Lacetans farà unes jornades a l'octubre en què explicarà els avenços de la investigació feta des del 1996. “Tenim moltes dades que es desconeixien. Hem reculat fins al segle VI aC, coneixem el primer urbanisme al Solsonès. I entenem molt millor la iberització de la comarca i la implantació romana”, explica.

Aquest any les excavacions se centren a Castellvell i Sant Miquel de Sorba. En el primer cas, s'excaven restes del segle VI aC. Els recintes on s'excava estan associats a una muralla i són l'exemple més antic d'urbanització al Solsonès. A banda de les restes preibèriques, a Castellvell també hi ha restes de l'època ibèrica, una instal·lació industrial de l'època ibèrica republicana i una ocupació medieval dels segles XI-XII que ajuda a entendre la formació de la Solsona medieval.

Pel que fa a Sant Miquel de Sorba, es treballa a les dues línies defensives localitzades, que estan formades per torres, bastions i muralles, per precisar la cronologia de construcció i abandonament de la fortificació romano-republicana. A més, s'excavaran les restes del poblat ibèric que cal situar al segle V aC. Les dades aconseguides fins ara permeten situar a Sant Miquel de Sorba una ocupació ininterrompuda des del segle V aC fins al segle I-II dC.

Per l'estudi i la difusió del patrimoni

El Centre d'Estudis Lacetans va néixer el 1996 i des del primer any va fer excavacions arqueològiques. De fet, va ser el primer àmbit en què va treballar, tot i que també hi ha seccions de natura, història i fotografia. El CEL, amb seu al Museu Diocesà de Solsona, va ser una iniciativa “d'afeccionats, professionals i amants de la cultura amb voluntat d'estudi i difusió del patrimoni”, com diu la mateixa entitat. Però a la vegada per combatre la manca de sensibilitat patrimonial en aquell moment al Solsonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA