cultura

Manresa recupera els seus cabarets de la mà de Planes

La tercera jornada de les Visites a la Manresa Desconeguda recorre l'oci nocturn de la ciutat dels anys 1920-1930

Se celebra un emotiu acte d'homenatge al periodista, mort fa 80 anys per la FAI

Que la pressió popular té el seu efecte és evident. A Manresa, la figura de Josep Maria Planes (Manresa, 1907 - Barcelona, 1936) s'ha pogut treure de l'oblit gràcies a la motivació d'un grup d'entitats i particulars que reclamen que l'Ajuntament el faci fill il·lustre de la ciutat. Per aconseguir-ho, la Comissió Any Planes organitza diverses activitats per donar a conèixer la figura d'aquest periodista manresà, assassinat el 1936 per un grup de milicians de la FAI. Ahir, i amb motiu de la festa major, prop de quatre-centes persones van poder reviure la Manresa més noctàmbula i canalla de principis del segle XX, de la mà de Planes.

Els seus textos, escrits amb un llenguatge senzill i directe, sense tabús, van guiar la tercera jornada de les Visites a la Manresa Desconeguda, que va fer viatjar els participants al passat de la ciutat per redescobrir els cafès i cabarets de l'època, amb tot tipus d'anècdotes narrades en primera persona per Planes. La prostitució, la burgesia desvergonyida dels anys vint i trenta, el joc i l'oci nocturn que omplia d'ambient els carrers de la ciutat durant aquells anys van ser els protagonistes de la visita, a la qual va assistir durant la tarda gent de totes les edats. Els més grans recordaven amb il·lusió una Manresa totalment canviada, que ja no conserva els antics teatres i sales d'espectacles com es mereixerien; els joves, en canvi, es mostraven sorpresos en conèixer els detalls més ociosos del passat de la ciutat.

La visita va començar a la plaça Fius i Palà, on l'historiador manresà Joaquim Aloy va explicar alguns dels trets biogràfics més rellevants de la curta, però intensa, trajectòria de Planes –va ser assassinat quan només tenia 29 anys–. Tot seguit, el periodista Pep Corral va agafar les regnes de la ruta guiada i va portar els participants a conèixer la casa natal de Planes, al xamfrà entre el carrer del Born i el carrer de la Canal. La façana encara conserva alguns detalls ornamentals del seu origen. Va ser just en aquest punt on, unes hores més tard, la ciutat va retre homenatge al periodista mort.

La següent parada es va fer a l'Ateneu de les Piques, un dels edificis que van viure de primera mà l'explosió cultural manresana de principis de segle. Va ser un teatre, un cafè, un cabaret –on segons Corral també s'hi practicava la prostitució– i, més recentment, un restaurant i una sala d'exposicions. Fins i tot s'hi van instal·lar uns banys públics, a la planta de baix. Seguidament, els visitants van poder-se endinsar al Coro de Sant Josep –ara convertit en el local de la colla sardanista Dintre el Bosc– i van gaudir d'un espectacle de cabaret que simulava els d'aquells anys, a càrrec de l'Agrupació Cultural del Bages.

LA DATA

24.08.36
Va ser el dia en què Planes
va ser assassinat a la carretera de la Rabassada per un esquadró de milicians de la FAI

“Un patriota sense complexos”

Representants de l'Ajuntament de Manresa i de la Comissió Any Planes van rendir homenatge, ahir al vespre i acompanyats de tres familiars del periodista, a Josep Maria Planes en el vuitantè aniversari de la seva mort. Un acte molt emotiu i amb gran afluència de públic va omplir la Plana de l'Om fins a quarts de deu de la nit. Jordi Finestres, biògraf de Planes, s'hi va referir com un “reporter calidoscòpic i molt valent”. Segons Finestres, la seva figura “dignifica tots els manresans i és per això que l'hem de fer fill il·lustre de la ciutat”.

Mireia Estefanell, segona tinenta d'alcalde, va assegurar que el consistori “pren nota de la petició i farà tot el possible perquè esdevingui realitat”. Estefanell va elogiar la figura de Planes, a qui va descriure com “un patriota sense complexos”, i va animar el periodisme actual a seguir el seu exemple. L'acte es va acabar amb l'ofrena d'un ram de flors a la casa natal de Planes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA