cultura

municipal

patrimoni

Ulisses marca el dia

Premià de Dalt vol realçar el plat de Circe, on hi ha gravades dues escenes de l'‘Odissea'

Una diada tindrà l'heroi com a protagonista

Molt poca gent és conscient del tresor arqueològic que hi ha a Premià de Dalt. Es tracta del plat de Circe, un objecte trobat durant les excavacions arqueològiques que es van fer el 2006 a la zona de Can Verboom. Aquest plat conté gravades dues escenes de l'Odissea, el viatge ple d'entrebancs que va haver de fer i superar l'heroi Ulisses després de la guerra de Troia per poder tornar a casa seva, a Ítaca. La peça, del segle IV dC, és de ceràmica sigil·lada i consta d'un relleu amb els dos passatges de les aventures de l'heroi mitològic. Aquest objecte és gairebé únic al món, ja que només n'hi ha un de similar al British Museum de Londres.

Per tal de donar-lo a conèixer i realçar-lo, l'Ajuntament de Premià de Dalt ha decidit enguany dedicar-li tota una diada: el Dia d'Ulisses, que se celebrarà el 17 de setembre. “Volem combinar l'esport, la cultura i el patrimoni”, va explicar el regidor de Turisme i Promoció de la Vila, Carles Medina (CiU). Per això les activitats de la diada s'embolcallaran de referències a la història del mític heroi clàssic. La jornada arrencarà al matí amb l'entronització del plat de Circe a la sala de plens de l'ajuntament. L'acte també inclourà la xerrada de la doctora Isabel Rodà, que versarà sobre les escenes de l'Odissea d'Homer a Premià de Dalt, i les lectures de poesies gregues d'autors com ara Kavafis i Homer. L'activitat es completarà amb la interpretació, a través de la veu i d'una escultura, de cants de sirenes a càrrec de Mercedes Delclós. A la tarda hi haurà un dels plats forts: la cursa Ulisses Atac, una cronoescalada fins a l'ermita de Sant Mateu, on hi haurà premis per als guanyadors de l'ascens i el descens. En cas que algú guanyi les dues proves, se li atorgarà el premi especial Ulisses. “Aquesta activitat lliga molt amb tot el que és l'Odissea, ja que combina esforç, perseverança i constància, entre d'altres”, va subratllar Medina. Els menuts també es podran amarar de l'esperit d'Ulisses amb diverses activitats, amb segell propi, dedicades a ells. La jornada es completarà amb un tast gastronòmic i amb una vetllada de teatre, música, ciència i humor.

Tal com va avançar el regidor, la intenció és anar donant forma a aquesta celebració any rere any. En aquest sentit, s'està valorant el naixement d'un gegant d'Ulisses, o la creació d'un certamen literari amb l'heroi com a fil conductor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA