cultura

diada de l'onze de setembre

L'Onze de Setembre a Badalona tindrà més solemnitat

L'acte institucional, que es farà la vigília, homenatjarà amb una placa els badalonins que van trencar el setge borbònic

Badalona canvia aquest any el format de celebració de l'Onze de Setembre després d'haver obert un procés de reflexió amb les entitats que participen en els actes de la Diada, tal com ja va anunciar l'any passat l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. L'acte central es trasllada enguany a la vigília, el dissabte 10 de setembre, i es farà al passeig Marítim, al davant del pont del Petroli, a partir de dos quarts de vuit del vespre. Allà es descobrirà una placa que reconeix la tasca dels pescadors badalonins que van trencar el setge borbònic a la ciutat de Barcelona durant la guerra de Successió. D'aquesta manera es dóna resposta a una moció aprovada pel ple municipal el juliol del 2014, que va presentar el grup de CiU a instàncies d'Òmnium Cultural i que va tenir els vots favorables de tots els grups a l'oposició, mentre que el PP, que governava en solitari, hi va votar en contra i va paralitzar l'execució de la moció. Durant l'acte institucional es llegiran poemes d'autors badalonins i també hi haurà música. L'eix central de l'acte vol ser un recordatori del valors de l'Onze de Setembre i la seva vigència actual, en un moment en què les guerres, l'exili i la manca de llibertats encara marquen l'existència de moltes persones d'arreu del món. L'acte vol recordar de forma molt especial el drama dels refugiats. Durant tot el dia s'instal·laran en aquest espai del passeig Marítim uns panells informatius sobre el 1714 i el seu significat.

L'acte de reconeixement substitueix aquest any la representació del trencament del setge que es feia a la platja, organitzada per Òmnium Cultural. El president de l'entitat al Barcelonès Nord, Jordi Ballesteros, assegura que està “satisfet” que es doni resposta a una moció “aprovada pel ple per homenatjar els badalonins del 1714” i no descarta que en edicions futures es torni a fer la representació. La voluntat de l'equip de govern és que l'acte del passeig Marítim pugui tenir més valor històric i més solemnitat que l'ofrena floral que es repetia cada any a la plaça de la Plana per la Diada, juntament amb l'actuació castellera, i que aquest any es tornarà a fer però buida de caràcter institucional.

LA FRASE

Estem satisfets que es doni resposta a una moció aprovada pel ple per homenatjar els badalonins del 1714
Jordi Ballesteros
President d'òmnium cultural al Barcelonès nord

Josep Ramoneda parlarà dels valors de l'11-S

La conferència institucional de la Diada, que es va deixar de fer durant els quatre anys que Albiol va ser alcalde de Badalona, es manté aquest any després que l'Ajuntament la recuperés l'any passat. El filòsof Josep Ramoneda serà l'encarregat de fer una xerrada sobre la vigència dels valors de l'Onze de Setembre en el moment actual. L'acte, coorganitzat per Òmnium i l'Ajuntament, es farà el dia 8 a les set de la tarda al Museu de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri