cultura

Fi de festa a l'engròs

Igualada i Manresa tanquen les seves festes majors amb un gran nombre de participants

El correfoc al Bages se celebra sense cap incidència greu

Satisfacció a la capital de l'Anoia per la participació i el piromusical final

48 persones van ser ateses durant el correfoc, totes per ferides lleus

Manresa ha viscut enguany una de les festes majors amb més participació i més segures. Ahir al vespre un multitudinari correfoc va tancar, sense cap ferit greu, tota una setmana repleta d'activitats per a tots els gustos i edats. En concret, van ser 48 les persones que van haver de ser assistides durant la celebració, sis menys que l'any passat.

Totes les assistències van ser per ferides de caràcter lleu, sobretot per cremades i torçades de peu, excepte una (d'una persona que era a l'entorn del correfoc) que va haver de ser traslladada a l'hospital per indisposició. També hi va haver una menor extraviada que de seguida es va trobar amb els seus pares.

L'hospital de campanya de Protecció Civil instal·lat a la plaça Europa, on hi havia personal d'Althaia, va atendre disset de les persones ferides; les ambulàncies de Creu Roja, que cobrien tot el recorregut, van donar servei a onze dels assistents, i la resta, vint persones, van ser ateses pels sanitaris també de Creu Roja que anaven a peu. Fonts de la policia local de Manresa han assegurat que durant el transcurs de la nit d'ahir no hi va haver cap aldarull ni cap persona detinguda.

Segons el balanç de Protecció Civil de l'Ajuntament de Manresa, aquesta ha estat “una de les edicions més tranquil·les i amb més conscienciació per part dels participants dels darrers anys”. El president de Xàldiga –entitat organitzadora de l'acte–, Jordi Garriga, coincideix a dir que enguany s'ha notat que la gent arribava al correfoc molt més preparada i conscienciada. “Es fa molta pedagogia a l'entorn d'aquesta gran festa del foc amb l'objectiu d'acabar la nit sense cap ferit greu ni cap incidència que alterin el bon esdevenir de la celebració, i sembla que ho estem aconseguint. La gent la gaudeix moltíssim perquè cada vegada se la fa més seva”, assegura Garriga.

És el 35è correfoc que tanca els actes de la festa major de Manresa. Per estalviar ensurts als pares i fills més valents que s'atrevien a endinsar-se entre els dimonis i les flames que donen vida a la festa, des de fa uns anys se celebra –uns dies abans del correfoc– la Moscada Infantil, on els més petits també poden gaudir del foc sense el risc que implica colar-se entre els adults a les abarrotades places i pels carrers estrets del barri antic que formen el recorregut de la festivitat. Segons Garriga, enguany també s'ha notat un increment dels infants que han participat en la Moscada Infantil i “ha estat tot un èxit, igual que el correfoc”.

Un altre dels actes massius de la festa major ha estat el castell de focs, celebrat diumenge a la nit. Fins i tot hi va haver gent que va fer apostes de quants assistents omplirien el parc de l'Agulla per veure els focs artificials de ben a prop. I és que ha estat el primer any que s'han comptabilitzat les persones que accedien al recinte entre les cinc de la tarda i les deu del vespre: un total de 18.807. Gens malament, tenint en compte que representen quasi una quarta part de la població de la ciutat.

Igualada també ha posat ja punt final a una festa major amb molta participació i en què la música ha tingut un paper destacat, com també va quedar palès aquest dilluns, l'últim dia de celebracions. De fet, l'Ajuntament va aprofitar el piromusical de la plaça de Cal Font per treure's l'espina clavada amb el pregó de dijous passat, quan uns problemes tècnics van impedir mostrar l'espectacle que estava previst i que era molt esperat pels organitzadors de la festa.

El consistori va decidir ràpidament tornar a fer aquesta representació dilluns, just abans del castell de focs de final de festa i, segons assenyala Pere Camps, regidor de Promoció Cultural, la decisió no podia haver estat més encertada, ja que la unió del vídeo “tan emotiu, d'homenatge a la música”, que no es va poder veure durant el pregó, amb el final “apoteòsic” del piromusical va donar com a resultat un final de festa major dels més “bonics” dels últims anys, segons pensa el mateix regidor.

Aquesta combinació de llum, música i colors va ser l'acte més important de les darreres hores de la festa grossa d'Igualada, però no l'únic. La imatgeria popular de la ciutat també va tenir l'oportunitat de passejar-se per última vegada pels carrers de la ciutat amb la cercavila menuda, el retorn de la figura de sant Bartomeu a l'església del Roser i la tornada dels bessons Pia i Tomeu i dels gegants Tonet i Conxita al museu. Aquest darrer trajecte, com ja és habitual, el van poder aprofitar els igualadins que van voler per portar ells mateixos els elements de la imatgeria popular.

L'Ajuntament valora “molt positivament” la festa, tal com indica el regidor Camps, en un any en què, per les dates en què ha caigut, ha hagut de competir amb Manresa, Vilafranca, Sitges o l'Aquelarre de Cervera. El regidor de Promoció Cultural destaca que en el programa hi havia “coses per a totes les franges d'edat” i que hi ha anat molta gent de fora durant el cap de setmana, sobretot per la diada castellera i la revetlla de les cinc places. També ha volgut posar en relleu les novetats en cultura popular, com ara el nou ball dels gegants o la nova música de la missa de Sant Bartomeu, “bastant contemporània”, obra de Pol Recasens, així com la recuperació del tabal, els gegants Vells i La Passacalle, que “enriqueixen el patrimoni cultural festiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA