Patrimoni

El Bisbat posa més a l’abast els llibres dels sagraments parroquials

El fons, que abasta documentació d’entre el segle XVI i el 1920, es pot consultar en línia

La decisió s’ha pres arran de les restriccions de mobilitat

Els documents relatius als sagraments (baptismes, confirmacions, matrimonis i defuncions) i també testaments de les parròquies de la diòcesi de Girona , ja es poden consultar en línia ( www.arxiuadg.org ). Fins ara, per tenir-hi accés calia efectuar la consulta de manera presencial a l’Arxiu diocesà, a través dels ordinadors connectats a la intranet del servei. Es tracta de les fotografies de les pàgines d’un fons de 4.500 llibres d’entre el segle XVI i el 1920 (excepcionalment, també algunes defuncions de fins al 1970), de gran interès per als historiadors en general i de manera especial per als genealogistes, ja que s’hi poden resseguir les nissagues familiars.

Atiats per la pandèmia

D’uns anys ençà, a mesura que els llibres parroquials s’anaven incorporant al fons de l’arxiu (cosa que n’està permetent una millor conservació, tractament i catalogació), els documents s’han anat adaptant al format digital. El fet que ara aquest fons digitalitzat es pugui consultar des de casa és fruit de les restriccions de mobilitat provocades per la Covid-19 i la voluntat de l’Arxiu diocesà de continuar facilitant l’accés a la documentació, segons afirmen al Bisbat. Un cop presa la decisió, entre l’agost i aquest desembre, s’han penjat les imatges que corresponen a les pàgines d’aquests llibres. “La tasca no ha estat fàcil –expliquen els responsables del servei–, calia anar fent correspondre les imatges de cada llibre amb la seva fitxa del catàleg que estava al web; per això també ha calgut la revisió de les fitxes per part dels arxivers, dedicant-hi unes 500 hores de treball.”

LA DATA

1920
és l’any
dels documents més moderns del fons.

LA XIFRA

4.500
volums
constitueixen aquest fons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia