Patrimoni

El Museu Pau Casals es renova

El nou museu d’interès nacional iniciarà l’1 de febrer un projecte de restauració i renovació museogràfica

La col·lecció permanent es tancarà fins a l’octubre, però en quedarà oberta la sala polivalent

El Museu Pau Casals del Vendrell (Baix Penedès) iniciarà el dilluns 1 de febrer un important projecte de restauració de l’edifici històric i els jardins, i també de renovació museogràfica, coincidint amb el 20è aniversari de la seva inauguració i amb la recent declaració com a museu d’interès nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya. L’exposició permanent estarà tancada al públic fins a la finalització de les obres de renovació, prevista per a l’octubre del 2021, però sí que es podrà visitar l’exposició 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social a la sala polivalent, i també estaran obertes la recepció, la botiga i, a partir del juny, el jardí.

Amb aquesta ambiciosa renovació, el museu es vol situar com un referent museístic, a escala nacional i internacional, per promoure el llegat musical, humà i de lluita per la pau del gran músic català Pau Casals (1876-1973). L’any vinent també es commemorarà el 50è aniversari del seu cèlebre discurs a les Nacions Unides, el 24 d’octubre del 1971, iniciat amb la frase “I’m a Catalan”.

“Malgrat la situació provocada per la crisi sanitària, aquest any l’equip del museu hem fet un esforç per seguir programant activitats que promoguin el valuós llegat de Pau Casals. Per això, estem molt agraïts per l’oportunitat de poder començar l’any 2021 amb un projecte que ens permetrà posicionar el Museu Pau Casals i la localitat del Vendrell com un referent d’innovació cultural en l’àmbit nacional i internacional”, va dir ahir la directora del Museu Pau Casals , Núria Ballester, acompanyada en la presentació del projecte per Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals. Finançat per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell, el projecte preveu una remodelació integral del museu, que, a més de la restauració de l’edifici –Pau Casals el va fer construir el 1910 al passeig marítim de Sant Salvador i hi va viure fins al 1939, quan va marxar a l’exili–, comportarà una profunda actualització de la museografia i la digitalització i la producció de nous continguts, per apropar el llegat del músic a les noves generacions. El 1976 es va inaugurar la casa com a museu i el 2001 es va rehabilitar l’edifici i es va inaugurar l’actual projecte museogràfic. En aquests 20 anys han passat pel museu més de 350.000 visitants.

La nova intervenció arquitectònica haurà de resoldre els processos de degradació de l’edifici, relacionats amb la seva ubicació davant de la platja, i també es recuperaran les arquitectures originals de la casa. La nova museografia permetrà que el visitant gaudeixi de la música de Pau Casals d’una manera més emotiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia