Llibres

La cultura no és essencial?

La Cambra del Llibre i l’ARC reclamen el lliure accés a llibreries i sales de concert

“La cultura constitueix un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat”

Les noves restriccions, tant de mobilitat com d’obertura d’establiments, que el govern aplica per lluitar contra la pandèmia reben les protestes del sector cultural, que s’afegeix a d’altres, com la restauració i els centres comercials.

La Cambra del Llibre de Catalunya –associació integrada pels gremis d’Editors, Llibreters, Distribuïdors i de la Comunicació gràfica– reclama a la Generalitat que inclogui les llibreries a la llista d’activitats essencials, com sí que ho són l’alimentació, les farmàcies, les perruqueries i els centres d’estètica.

El sector del llibre considera que el govern incompleix l’acord del 22 de setembre passat, en què a proposta de la consellera de Cultura es va declarar que “la cultura constitueix un bé essencial per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva”.

Fonts de la Cambra del Llibre afirmen que les noves restriccions vulneren l’acord de setembre en què les llibreries havien de quedar al marge de les limitacions de venda. Per tot plegat, exigeixen al govern “que resolgui aquesta incoherència de manera immediata per evitar que la resolució sobre l’essencialitat de la cultura estigui buida de contingut, no serveixi per a res i esdevingui un engany”.

En un sentit similar també s’han manifestat els membres de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), que denuncien que el tancament municipal és un enorme greuge i margina les persones que no viuen a grans ciutats. Per argumentar aquesta idea citen que, per exemple, “els veïns i les veïnes de Barcelona poden moure’s fins a onze quilòmetres i canviar de barri sense cap problema, mentre que els veïns i les veïnes de poblacions sense espais per acollir oferta cultural com ara Vilafant, Constantí, Llívia i Cercs no poden desplaçar-se menys de deu quilòmetres per tenir accés al bé essencial que és la cultura”.

Fonts d’ARC també afirmen que “la indústria cultural i, concretament, la de la música en directe, ha demostrat per activa i per passiva que no són focus de contagis”. “Actualment, a més, ja estan complint amb escreix restriccions com la reducció de l’aforament i el límit de persones”, diuen. Les restriccions de mobilitat fan preveure, diuen, “una altra allau de suspensions de les actuacions previstes durant els pròxims mesos”.

Finalment, el gremi Galeries d’Art de Catalunya i Art Barcelona reivindiquen les galeries com espais de cultura segurs i de proximitat amb la campanya Entra. La Galeria és cultura, amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat. Consideren que “la cultura no és només cinema, teatre i museus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona