Llibres

Mestissatge creatiu

El festival Mot de literatura de Girona i Olot reprograma l’edició suspesa el 2020, amb poques baixes i incorporant un format híbrid que permetrà guanyar públic

Perejaume, Tracy Chevalier, Irene Solà, Atxaga o Maylis de Kerangal, entre els invitats

La setena edició del festival Mot de literatura , comissariada per la historiadora de l’art Glòria Bosch, tindrà lloc del 18 al 27 de març a Girona i a Olot, dues setmanes en què una quarantena d’escriptors abordaran la seva experiència creativa. Aquesta serà una edició híbrida, que combinarà les converses en viu (amb inscripció prèvia) i la connexió per streaming, per tal de garantir la presència dels invitats, sobretot els internacionals (els viatges són complicats), i, al mateix temps, obrir-se a un públic més ampli gràcies a la virtualitat. “Aquest serà un Mot diferent perquè també les nostres vides són ara diferents”, va apuntar Glòria Granell, coordinadora del festival.

Amb el mateix lema de Crear. Un collage que creix amb les paraules, previst ara fa just un any, quan el festival es va haver de suspendre per l’estat d’alarma, la programació posarà èmfasi en el procés creatiu com una amalgama de veus, confluències i pluralitats en què intervenen tant la narrativa com les arts visuals, la música o el cinema. Excepte un parell de baixes, s’ha aconseguit mantenir la resta del cartell, prova de la confiança i l’afecte que inspira un festival que, a les dues seus organitzadores, Girona i Olot, ha recollit un èxit rotund any rere any. Els canvis més significatius tindran a veure amb els que imposa la normativa sanitària: aforament limitat als actes presencials, unes sessions més espaiades per tal de netejar les sales entre l’una i l’altra, i la impossibilitat d’allargar les trobades més enllà de les 10 de la nit. Es perdrà la calidesa, que és un dels signes distintius del Mot, aquella proximitat entre autors i lectors, però a canvi es guanyarà un públic de fora de les terres de Girona a qui potser atreia el programa però arronsava el desplaçament. “El format híbrid ha arribat per quedar-se”, va admetre ahir Judit Badia, directora del festival a Olot, que va confirmar que es mantindrà en pròximes edicions.

D’acord amb un lema que valora la confluència entre disciplines diverses, els invitats pertanyen al món de les arts, com Perejaume, Irene Solà, Alicia Kopf o Manuel Baixauli, o al de la música, com Gerard Quintana i Jaume Coll Mariné, però també hi ha arquitectes, com Quim Español; poetes, com Eduard Escoffet o Mariano Peyrou, i dramaturgs, com Jordi Coca, Àngels Bassas o Lluís-Anton Baulenas. Les sessions començaran el dijous 18 de març a Girona amb Irene Solà (18 h), en un moment en què el fenomen de Canto jo i la muntanya balla, lluny d’apagar-se, no fa sinó créixer, ara amb una adaptació teatral de La Perla 29, amb música de Judit Neddermann. També a Girona, Perejaume, l’assaig Ludwig Jujol del qual va influir poderosament en Glòria Bosch per definir el tema del Mot, conversarà amb Jordi Lara i Víctor Sunyol, autors d’una estreta complicitat per la manera com desdoblen paraules en imatges (o a la inversa); Quim Español i Josep M. Fonalleras confrontaran la seva visió de l’art i la literatura; Eva Piquer interrogarà Tracy Chevalier sobre tot el que pot donar de si una pintura (i tot el que amaga); Jordi Coca i Ignacy Karpowicz tractaran del silenci i el soroll a propòsit de Hopper i Sonka, i Heather Rose parlarà de la seva novel·la sobre Marina Abramovic.

A Olot, a partir del 25 de març, Alicia Kopf entrarà en diàleg amb Íngrid Guardiola i Eloy Fernández Porta; Màrius Serra, amb Mariano Peyrou i Lana Bastasic; Glòria Bosch i Pere Parramon, amb Manel Baixauli; Rodrido Fresán, amb Silvana Vogt; Bernardo Atxaga, amb Anna Guitart, i Maylis de Kerangal, amb Álvaro Colomer. Hi haurà també l’habitual Vermot dels dissabtes: a Girona, a la Devesa, amb Baulenas, Berta Jardí i Gerard Quintana, i a Olot, a la plaça de braus, amb Mercè Ibarz, Coll Mariné i Àngels Bassas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona