Cultura popular

L’Ésdansa arrela fort a les Preses

El festival de dansa d’arrel tradicional resisteix un segon estiu de Covid amb una àmplia programació

La Marboleny estrena un espectacle que recull el llegat del coreògraf Manuel Cubeles

El festival Ésdansa de les Preses (del 25 al 29 d’agost) estrena l’espectacle de nova creació de l’Esbart Marboleny La difícil senzillesa, dirigit per Montse Colomé, amb dramatúrgia d’Iban Beltran i música de Marcel Casellas, que recull el llegat artístic i personal de Manuel Cubeles. I és que el festival, que aquest any celebra la 39a edició, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, tindrà un itinerari dedicat a Manuel Cubeles per posar en relleu la tasca de l’etnocoreògraf en el món dels esbarts i coincidint amb l’any que el Departament de Cultura dedica a aquesta figura.

L’itinerari oferirà propostes com ara Parlem de... Cubeles i els esbarts, per recentrar la seva figura; Hi havia una vegada..., una conferència ballada de Maria Pagès i la Marboleny; Vincles, de l’Esbart Manresà; Rubí balla Cubeles, de l’Esbart de Rubí, i CBLS. Passió, música i país, de l’Esbart Sant Martí de Barcelona.

El festival oferirà també un itinerari de dansa i paisatge que inclou un espectacle experiència per reivindicar el paisatge de les Preses i una versió renovada de la Festa al Parc, amb petites actuacions de la Marboleny en format d’audioguia experiencial. Així doncs, el recorregut es farà íntegrament amb auriculars per oferir una immersió total en l’univers sonor del parc de Pedra Tosca.

En el vessant més purament tradicional,  s’hi podran veure algunes propostes com ara Parlem de... Joan Tomàs, a càrrec de Liliana Tomàs; el taller espectacle familiar Zampadanças, amb Pédexumbo, de Portugal, amb danses a partir de receptes gastronòmiques; la conferència (Re)cordar lligams de Lluís Calduch; la Nit de Dansa Tradicional, i un intent de recuperar la participació amb el ball de plaça amb Burel de Portugal.

Quant a les propostes de nova creació, hi ha Pyrene 430, d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gómez, Iñaki Plaza i Álex López; el treball en procés Lóng, de Kernel Dance Theatre, coproduït per Fira Tàrrega, Fira Mediterrània de Manresa i el Graner, i l’espectacle Leira, de Nova Galega de Danza, nominada en set categories dels XXIV Premis Max de les Arts Escèniques.

Enguany es mantindran les Nits de Concert, fruit de reconvertir les tradicionals Nits Ésdansa a causa de la Covid-19, amb Germà Negre i Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i el Campus Ésdansa’t oferirà tallers al Petit Ésdansa’t, i l’Ésdansa’t per a adults.

A partir de dilluns vinent, 26 de juliol, es posaran a la venda els espectacles de pagament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona