Llibres

Relleu dolç a la Fundació

Francesc Montero substitueix Anna Aguiló, la directora els primers 29 anys

Tant Anna Aguiló com Francesc Montero tenen les virtuts de l’expertesa i l’amabilitat

Al final dels parlaments d’inauguració de l’exposició de Pla i els artistes, l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, va deixar intrigat tothom quan va desviar l’atenció cap a la sempre discreta Anna Aguiló per elogiar-li “la feina de formigueta” que ha fet des del 1992 al capdavant de la Fundació Pla, “un patrimoni que de fet li devem tot a ella”. El to de comiat era més que evident, però a diferència del que per desgràcia acostuma a ser habitual a les institucions culturals del país, la sortida en aquest cas no era gens amarga: Anna Aguiló es jubila, i ho deia rient, descansada i també una mica tímida, insistint que “ara no toca”, que “avui el tema és el gran treball de recerca que ha fet Mariona Seguranyes”.

A partir de l’1 de setembre, la substituirà el doctor en filologia catalana i membre de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona Francesc Montero, que, present també a l’acte inaugural de l’exposició, es va mantenir respectuosament en un segon pla. Una altra virtut preciosa que posseeix aquesta entitat d’importància capital per a la cultura catalana però de recursos de molt petita escala: en els seus primers trenta anys de vida, haurà tingut al capdavant dues persones extraordinàriament afectuoses i disponibles, molt sàvies i modestes –que potser són la mateixa cosa–, sense les quals una fundació com aquesta hauria tingut un vol més aviat gal·linaci, com diria el prosista a qui han consagrat, o es disposen a fer-ho, el seu excel·lent caràcter i la seva indiscutible professionalitat. Anna Aguiló, que venia del món de l’ensenyament i va concebre un pla d’acció articulat des del primer moment entre la conservació documental, la promoció turística al voltant de la literatura (presideix Espais Escrits) i l’alta recerca, passa el relleu a Francesc Montero, l’únic candidat que va presentar-se al concurs celebrat al juny i que dirigirà la fundació, segons les bases, de manera indefinida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen