Arts escèniques

Strauss porta el Liceu al paradís

El Liceu obrirà la temporada del seu 175è aniversari amb ‘Ariadne auf Naxos’, dirigida per Pons i Mitchell

El Liceu recorda avui Dante en els 700 anys del seu traspàs amb una lectura de la ‘Divina comèdia’

El Gran Teatre del Liceu inaugurarà el dimecres 22 de setembre la temporada del seu 175è aniversari amb el muntatge de l’òpera Ariadne auf Naxos , de Richard Strauss, que amb una renovadora posada en escena de Katie Mitchell, es va estrenar el 2018 al Festival d’Aix-en-Provence en coproducció amb el Liceu i altres teatres d’òpera europeus. La nova temporada del Liceu, dedicada al paradís, hi tindrà avui com a pròleg una lectura continuada del text íntegre de la Divina comèdia de Dante Alighieri, just el dia en què es commemora el 700 aniversari de la seva mort. La lectura tindrà lloc de les 9 del matí a les 9 del vespre, i l’obrirà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La lectura es podrà seguir per streaming al canal de Youtube del Liceu.

Tornant a Ariadne auf Naxos , en aquesta òpera estrenada el 1916 a Viena –al Liceu, s’hi va estrenar el 1943 i es va veure per última vegada el 2002–, Strauss i el llibretista alemany Hugo von Hofmannsthal es van proposar reunir de nou dues tradicions que s’havien separat al final del segle XVII dins l’òpera: la seriosa i la bufa. Convertida en un gran entreteniment burgès amb escàs sentit de l’humor, l’òpera podia tornar a ser fugaçment un espectacle popular i divertit. A partir del Le bourgeois gentilhomme de Molière i del mite grec d’Ariadna i Bacus, Strauss i Von Hofmannsthal plantegen la història de l’home més ric de Viena, que contracta dues companyies per representar la mateixa nit, a casa seva, una peça humorística de l’estil commedia dell’arte i una òpera seriosa segons la tradició del segle XVIII. Les dues companyies s’enfronten i es menyspreen mútuament, però es veuran obligades per l’home més ric de Viena a representar les dues obres alhora, per acabar abans dels focs artificials. L’obra és un clar exemple de teatre dins del teatre: un concepte reforçat per l’espectacular plantejament escènic de Mitchell.

En la part musical, el mestre Josep Pons, al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, afrontarà el repte de donar vida a una partitura plena d’influències, de Mozart a Wagner, passant per les danses populars de màscares italianes. En una obra que requereix un alt nivell vocal, les sopranos Miina-Liisa Värelä i Johanni van Oostrum debuten al Liceu interpretant el paper d’Ariadne, i Elena Sancho Pereg i Sara Blanch s’alternaran com a Zerbinetta. Completen el repartiment els cantants Nikolai Schukoff, David Pomeroy Samantha Hankey, Paula Murrihy, etc. Al Liceu, s’hi han programat 8 representacions fins al 4 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia