Patrimoni

Cultura i Patrimoni

Un museu amb vocació de capital

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es consolida com el gran centre de suport territorial per als municipis del Baix Ter

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí va ser, en bona part, la lògica evolució de Museu del Montgrí i del Baix Ter, que va obrir les portes el 1983. Un objectiu que tenien clars els seus impulsors, a banda de models, era la seva clara vocació de servei al territori, en aquest cas la zona del Baix Ter.

Un treball, un objectiu, que s’ha anat teixint impulsant accions relacionades amb el territori, com han estat el lligam amb el Parc Natural, les activitats educatives, el Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, les línies de recerca dels premis Joan Torró i Cabratosa, entre moltes altres. I aquest treball ha estat el que, precisament gràcies a les relacions de confiança que ha anat establint al llarg dels anys i a molt treball de proximitat amb els municipis de l’entorn, que el seu àmbit d’actuació va depassar ja clarament els límits municipals de Torroella de Montgrí. Des de primers de 2020 està funcionant com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter, una eina estratègica de foment i suport del patrimoni i la riquesa cultural, inclosa en el pla de museus 2030, de la Generalitat de Catalunya.

Tot i que ja fa uns mesos que s’està treballant en aquest projecte, ara s’ha oficialitzat. Com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter es dona suport als municipis de Bellcaire d’Empordà, Fontanilles, Gualta, Pals, Palau-sator, la Tallada d’Empordà, Ullà i Verges. En aquests primers mesos de funcionament, ja s’han portat a terme diferents accions com ara assessoraments per projectes a Ullà i Verges, s’han mancomunat serveis per la creació de continguts a Bellcaire d’Empordà i Gualta o la creació d’activitats que s’han portat a terme a Pals, Palau-sator i Fontanilles. Actualment a Catalunya hi ha sis projectes de Museu de Suport Territorial que han elaborat cadascun un projecte adaptat a les característiques pròpies dels respectius territoris, aplicant una metodologia consensuada. Els altres cinc museus que també desenvolupen el projecte de Museu de Suport Territorial són l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, el Museu de la Noguera i el Museu del Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia