Art

La vida virtual de Frida Kahlo

L’artista mexicana és la protagonista de la nova exposició de l’Ideal, que l’any que ve abordarà Dalí

Poc abans de morir, l’artista mexicana Frida Kahlo (1907-1954) va escriure una última frase en el seu diari: “Espero no tornar mai més.” El seu desig s’ha complert físicament, però virtualment està vivíssima, ja sigui en les cerques de Google o en les exposicions que recreen el seu món amb alta tecnologia. El Centre d’Arts Digitals Ideal de Barcelona ha pujat al carro d’aquesta kahlomania amb un muntatge de producció pròpia que obre avui i es podrà visitar fins a la primavera.

A Frida Kahlo. La vida d’un mite, l’Ideal ha fet una aposta “diferent” –remarca el seu director Jordi Sellas– de les propostes més comunes d’aquest ja nou gènere expositiu. I és que no hi llueix cap reproducció de les 150 obres que va crear Kahlo. “Ens hem centrat en ella per gestar una biografia immersiva”, explica Sellas.

Kahlo, o millor dit el seu mite, dona per a molt, certament. Un mite que sempre va i torna a l’accident d’autobús que va tenir amb 19 anys, de resultes del qual el seu cos va quedar marcat per la fragilitat i pel dolor per sempre més. Com el seu art, símbol d’un exorcisme per sobreviure. L’instant, la instal·lació més hipnòtica que allotja l’Ideal, reconstrueix aquest xoc amb un holograma d’una Kahlo de porcellana que queda esmicolada en mil bocins després de ser travessada per una barra de ferro. És una peça que signa l’estudi Nueveojos, que fins i tot s’ha hagut d’inventar un terme per definir aquest prodigi tecnològic: multilayer. És un vídeo amb cinc pantalles transparents superposades que fan l’efecte que les imatges tenen volum.

Nueveojos tenen la seu al Poblenou, el barri de l’antic cinema Ideal. Totes les instal·lacions d’aquesta mostra han estat realitzades per creadors del districte més compromès de la ciutat amb els llenguatges dels nous mitjans. Art de quilòmetre zero, l’anomena Sellas. I que volarà lluny. La Frida Kahlo made in Barcelona es veurà a Bèlgica, el Regne Unit, Mèxic, Xile i Colòmbia.

Un altre dels artistes locals que hi han deixat la seva petjada és Jordi Massó, artífex d’un mapping que fantasieja amb el llit on Kahlo va quedar prostrada durant tres anys després de l’accident. Un llit que va ser el germen de la seva creativitat, i sobre el qual els visitants s’estiraran, amb les ulleres 3D de la sala de realitat virtual de l’Ideal, per comprendre la seva visió de les coses. L’experiència, factura de l’estudi blit., dura nou minuts, intensos.

Abans d’accedir-hi, el públic s’haurà iniciat en la gran sala immersiva del centre, en què mil metres quadrats de pantalles el submergirà en diversos episodis de la seva vida. Sense les seves obres, sí, però amb nombrosos documents, molts dels quals fotogràfics, que l’equip de l’Ideal ha espigolat en una trentena d’arxius d’arreu. L’estudi Martes els ha tractat amb delicadesa. La banda sonora és de Raffel Plana.

Un dels moments que evoca aquest retrat audiovisual immersiu (de 30 minuts) és el viatge que Kahlo va fer el 1939 a París, on va tractar amb la colla dels surrealistes. Allà hi havia Dalí, el proper artista al qual l’Ideal abordarà en una exposició per reivindicar-lo com un precursor dels artistes digitals. Aquest Dalí cibernètic, paraula que ell emprava per referir-se a l’art del futur, s’inaugurarà el setembre de l’any que ve i comptarà amb la col·laboració de la seva fundació, que ha descartat altres guions tecnològics que li havien arribat. I a més farà gira mundial. A l’Ideal, que va obrir fa just dos anys, el projecte li funciona. Ja l’han visitat 300.000 persones seduïdes per grans noms, Monet, Klimt i, ara, Kahlo .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia