Llibres

Irene Pujadas, Miquel Cabal, Edgardo Dobry i Joana Masó, Premis Ciutat de Barcelona 2021

Laura Fernández, Amelia Tiganus i Caterina Pérez reben mencions especials

Els guardons es lliuraran el 15 de febrer

L’escriptora Irene Pujadas amb la novel·la ’Els desperfectes’ (L’Altra Editorial), Miquel Cabal per la traducció de ’Crim i càstig’ (Alpha), el també escriptor Edgardo Dobry pel poemari ’El parasimpático’ (Club Editor) i Joana Masó per l’assaig d’investigació ’Tosquelles’ (Arcàdia) han estat distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona de literatura catalana, traducció, literatura castellana i assaig. Les obres ’La señora Potter no es exactamente Santa Claus’ (Random House), de Laura Fernández, ’La revuelta de las putas’ (Penguin Random House), d’Amelia Tiganus, i ’Ruderals’ (Godall), de Caterina Pérez han rebut mencions especials. Els premiats, que tenen una dotació de 9.500 euros, es lliuraran el 15 de febrer al Saló de Cent.

El jurat ha destacat de l’obra de Pujades que es tracta d’un llibre de contes “amb un humor esmolat, i amb un estil vibrant que exigeix una lectura activa” i en premia “l’atreviment i l’ambició literària”. També en subratlla la significativa “aportació a la tradició contística catalana de la premiada”. Així mateix, el jurat vol deixar constància de la gran qualitat i producció literària de l’any i fa una menció especial a ’Ruderals’, de Caterina Pérez, editat per Godall Edicions, per l’elegància i subtilesa dels seus relats. Eulàlia Pérez Vallverdú (presidenta), Manuel Baixauli, Marta Orriols, Llúcia Ramis i Esteve Plantada han estat els membres del jurat.

Quant a la traducció en llengua catalana, el jurat integrat per Victòria Alsina Keith (presidenta), Marta Hernàndez Pibernat, Míriam Cano, Alba Dedeu i Susanna Rafart han atorgat per unanimitat el guardó a la Traducció en Llengua Catalana a Miquel Cabal Guarro per la riquesa de la llengua i la diversitat de registres de ’Crim i càstig’ i per la feina de contextualització del món representat en la novel·la. “Per l’actualitat i l’oportunitat d’una obra universal que encara ens interpel·la”, afegeixen.

Esther Zarraluki Rubió (presidenta), Neus Botellé, Juan Antonio Montiel, Ana María Iglésia Pagnotta i Miqui Otero han decidit distingir Edgardo Dobry per un “llibre de poemes que vessa, amb distància humorística, una llum càlida sobre allò ordinari per convertir-ho en extraordinari, amb un estil precís que assoleix la seva millor versió amb ’El Rèquiem final’”. El jurat també ha fet una menció especial a ’La señora Potter no es exactamente Santa Claus’, de Laura Fernández, publicat per Literatura Random House “per la seva imaginació desbordant i per un estil i veu úniques en el panorama actual de la literatura espanyola”.

Finalment, el jurat integrat per Najat El Hachmi (presidenta), Julieta Piastro, Pau Alsina, Ramón González-Ferris i Blanca Garcés ha distingit amb el guardó Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a Joana Masó per la seva “invaluable tasca de recerca” per tractar un tema tan actual i rellevant com la comprensió del patiment psíquic en contexts de crisi política, cultural i social. Alhora, també han atorgat una menció especial a Amelia Tiganus per l’obra ’La revuelta de las putas’ (Penguin Random House), per la seva denúncia contundent d’una realitat invisibilitzada.

Aquests premiats se sumen als quatre que es van donar a conèixer dimarts passat, com van ser la companyia La Veronal (arts escèniques), el festival Bachcelona (música), el festival Reteena (audiovisuals i cultura audiovisual) i Laia Estruch (arts visuals).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia