Música

Momi Maiga porta a l’Auditori la kora i la seva ànima

El jove músic senegalès, ara resident a Salt, preestrena avui el disc que ha gravat amb un dels ajuts de La Marfà

Nascut fa gairebé 25 anys –els farà el 21 de març– a Ziguinchor, a la regió senegalesa de Casamance, Momi Maiga forma part d’una família de djelis, una espècie de trobadors vinculats en els seus orígens als antics reis africans. A més, per part de mare, Momi Maiga és Cissokho: una família de guardians de la kora des de temps immemorials. Solo Cissokho, el seu oncle, era una celebritat i va morir a Noruega ara fa tres anys. Seckou Keita, cosí seu, viu al Regne Unit i és un altre prestigiós músic de kora. Bona part de la seva família està repartida per mig món. “Quan arriba la fred ens retrobem al Senegal”, diu.

“Des que tenia sis anys m’ha agradat molt el món d’aquest instrument”, diu aquest jove músic virtuós de la kora i també cantant, que viu a Salt des de la primavera del 2019. Gràcies a un dels programes de suport a la creació de La Marfà-Centre de Creació Musical de Girona, ha gravat el seu primer disc, Nio –ànima, en la seva llengua materna, el mandinka–, el primer single i videoclip del qual es publicarà a finals de març o principis d’abril. “Es titula Denano. A què et sona a tu? Vol dir bebè. És un cant a la vida, una benvinguda a un nou ésser humà que ha arribat a aquest món, que parla també de com educar els nens, amb amor, respecte i confiança en ells mateixos”, explica el músic, autor també de la majoria de les seves composicions, a part d’un parell d’adaptacions de temes tradicionals, com ara Dadje –“trobada”, en llengua wòlof: un cant a la fusió entre cultures– i Mansani Cisse, que ha fusionat amb una bulería, amb la veu convidada de Rusó Sala i la guitarra de Pau Figueres. A Sidya, “una cançó d’amistat”, canta Sílvia Pérez Cruz.

Momi Maiga presentarà avui Nio a la sala de cambra de l’ Auditori de Girona (20 h, 15 euros), amb el quartet que completen Carlos Montfort (violí i producció), Aleix Tobias (percussió) i Marçal Ayats (violoncel), que substitueix Martín Meléndez. Aquest projecte, coproduït per La Marfà, La Fira Mediterrània i Olot Cultura, ja es va estrenar a Manresa i el 12 de març arribarà a El Torín, dins del Jazz Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia