Llibres

Fires i festivals literaris

Un país de poesia i novel·la negra

Hi ha desenes de festivals a tot el territori i al llarg de tot l’any

A Catalunya hi ha una proporció d’escriptors, editorials, llibreries i distribuïdors més alta que en la majoria de països veïns. La llàstima és que la xifra de lectors queda força enrere, i potser per aquest motiu també hi ha, al llarg de tot l’any i de tot el territori, una gran quantitat de fires i festivals relacionats amb el llibre, per actuar de teranyina que atregui i sedueixi el lector potencial i, naturalment, que incentivi el lector habitual, assedegat de novetats.

Una de les fires actualment més importants i consolidades, que aquest setembre arribarà a la 40a edició, és La Setmana del Llibre en Català. Ha tingut lloc a diversos espais però el darrer, el Moll de la Fusta de Barcelona, ha agradat a organitzadors, llibreters i visitants. I també estan consolidats altres exemples, com ara Kosmopolis, el festival internacional de literatura amplificada (al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), i Literal, fira d’idees i llibres radicals (al recinte de la Fabra i Coats). L’any passat es va estrenar, també a la Fabra i Coats, el festival de gènere fantàstic i ciència-ficció, 42.

En literatura infantil hi ha la Setmana de l’Àlbum, centrada en el ric sector dels àlbums il·lustrats; Flic, i també Món Llibre, al CCCB. I encara hi ha altres fires especialitzades, com Arts Libris, Fira Internacional de l’Edició Contemporània, i la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern.

Entre Girona i Salt se celebra el festival Mot; a Cerdanyola del Vallès el Cafè amb Lletres; a Igualada el Mercat de Lletres; a Móra d’Ebre el Litterarum, la fira d’espectacles literaris; a la Bisbal d’Empordà l’Indilletres, la fira del llibre de l’Empordà; al Penedès, el Festival en Veu Alta, de narració i tradició oral; a Besalú el Liberisliber, el festival de la bibliodiversitat, i, entre molts altres exemples, a Sant Just Desvern, el Novembre Literari.

Hi ha dos gèneres, però, que són clarament més abundants en el circuit de festivals literaris: la poesia i la novel·la negra i policíaca. Algunes de les trobades de poesia destacades són el Festival Internacional de Poesia de Barcelona; el Festival de Polipoesia de Barcelona; Alcools (poesia contemporània a escena, a la Sala Beckett); Horinal, Obrador de Recitacions i Noves Actituds Literàries; Ara Poesia (Girona); De Pell Sensible (Igualada), Vespres en Vers (Lleida); la Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat; el Paraula de Santa Coloma de Gramenet; la Festa Verdaguer de Folgueroles; Poesia i + (Maresme), el Poemestiu (Empordà); el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat del Vallès; el Tocats de Lletra de Manresa...

La poesia sempre ha format part de l’ADN català. Com se sol dir, només que els poetes es compressin els llibres els uns als altres fins i tot seria rendible. No passava el mateix amb la novel·la negra i policíaca, però els darrers anys ha experimentat una eclosió acompanyada de molts nous autors, editorials i, és clar, festivals. No tenen gaire originalitat a l’hora de triar nom, però això fa que se situïn bé, geogràficament, com ara BCNegra –que ja prepara la 18a edició–, Tiana Negra, Morella Negra, Febrer Negre (Terrassa), Sabadell Negre, Les Borges Negres (Borges Blanques), Bellveí Negre, Cornellà Negra, Lloret Negre, Black Mountain (Bossòst), El Segre de Negre (Lleida), Cubelles Noir, Sang Cugat (Sant Cugat), Vilassar de Noir (Vilassar de Mar)...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia