Música

Mor Vangelis, compositor de ‘Blade Runner’ i ‘Carros de foc’

Evànguelos Odisseas Papathanassiu, conegut en el món de la música i el cinema com Vangelis, va morir ahir als 79 anys en un hospital de París. Originari de Grècia i destacat exponent de la música New Age, però també de l’electrònica i la música progressiva, és conegut sobretot perquè és l’autor de dues de les bandes sonores més icòniques de la dècada dels vuitanta: Carros de foc (pel·lícula de Hugh Hudson del 1981 inspirada en la història de dos atletes britànics en els Jocs Olímpics del 1924), per la qual va rebre un Òscar, i Blade Runner (un dels films més influents de la ciència-ficció, dirigit per Ridley Scott l’any 1982), tot i que, més enllà d’aquestes dues obres, la seva aportació al món de les bandes sonores del cinema és incommensurable.

Quan Vangelis va firmar les bandes sonores, de Carros de foc i Blade Runner, feia ja més d’una dècada que, primer amb Aphrodite’s Child, grup de Grècia exiliat a Londres, i amb diferents treballs en solitari, molts dels quals bandes sonores per a documentals, desenvolupava la seva trajectòria professional. Vangelis, un dels primers músics grecs a adquirir un orgue Hammond, va ser clau en la popularització dels sintetitzadors i, més enllà del cinema, la seva música va poder-se escoltar a Cosmos, programa televisiu dirigit per Carl Sagan, i en esdeveniments com el mundial de Futbol del 2002. Fins i tot la Nasa va encarregar-li l’himne per a una missió no tripulada a Mart.

Més enllà de les obres per encàrrec, Vangelis va col·laborar amb figures com Irene Papas, Montserrat Caballé i Sean Connery (en un single en què l’actor recitava un poema de Cavafis), va compartir amb Jon Anderson de Yes el grup Jon and Vangelis i va firmar una prolífica obra discogràfica en què destaquen discos com Heaven and Hell (1985), Opera Sauvage (1979) i Invisible Connections (1985). La seva aportació al cinema es completa amb la música de films com ara 1492: La Conquista del Paraíso (Ridley Scott, 1992).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA