Cinema

Cinema

Jaume Figueras rebrà el Gaudí d’Honor 2023

L’Acadèmia del Cinema Català reconeix un referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica al nostre país

Va ser director i presentador de l’històric programa ‘Cinema 3’ de Televisió de Catalunya

L’Acadèmia del Cinema Català concedirà el Gaudí d’Honor - Miquel Porter 2023 al periodista i crític cinematogràfic Jaume Figueras (Barcelona, 1940), segons va fer públic ahir. Director i presentador de l’històric programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya, va ser també el crític que s’amagava darrere el pseudònim Mr. Belvedere a la revista Fotogramas durant més de 50 anys. 

L’acadèmia també vol reconèixer la seva importància per a l’arribada a Barcelona del cinema d’art i assaig amb l’empresa Cercle A, que va gestionar la programació de diferents cinemes al llarg dels anys (Publi, Alexis, Capsa, Arcadia, Atenes, Art, Maldà, Casablanca...) i va ajudar a configurar la memòria cinèfila d’incomptables espectadors catalans. Jaume Figueras explicava el 2017, amb motiu d’una exposició sobre Cercle A a la Filmoteca: “Vam obrir una escletxa per a pel·lícules importants, les grans distribuïdores tenien cintes als prestatges, buscaven un forat per treure-les, títols com Midnight cowboy, Belle de jour, Amarcord..., i les vam colar com a art i assaig.” 

La junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català, presidida per Judith Colell, ha acordat atorgar-li el màxim reconeixement del cinema català, “no només per la seva importància com a cronista de cinema, clau per a la generació de vocacions cinematogràfiques d’aquest país, sinó també per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d’un circuit de cinemes, sense la qual l’Escola de Barcelona no hauria trobat on posar-se”. Jaume Figueras rebrà el guardó en la propera gala dels Gaudí, que tindrà lloc el 22 de gener a la sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). 

Jaume Figueras ha comentat, en rebre la notícia: “Sempre dic que he estat una corretja de transmissió entre el cinema i l’espectador, l’oient o el lector, i aquest premi és com un estimulant punt i a part a sis dècades vinculades al món del cinema.” Jaume Figueras explicava en una entrevista a aquest diari, fa dos anys: “A mi el cinema m’ha ensenyat la vida, perquè soc d’una generació en què no ens explicaven res de res: ni de sexe, ni de l’autèntica història de la humanitat... Tot ho aprenies gràcies al cinema.”

La junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català, que atorga cada any el Gaudí d’Honor, està presidida per Judith Colell i l’acompanyen Carlos R. Ríos (vicepresident), Carla Simón (secretària), Eduard Sola (tresorer) i els vocals Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, Àngels Masclans i David Verdaguer. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia