Cinema

CINEMA

El cinesta iranià Jafar Panahi, en llibertat sota fiança, després de la vaga de fam

El prestigiós cineasta iranià Jafar Panahi ha estat alliberat sota fiança de la presó d’Evin (Teheran, Iran) només un dia després d’iniciar una vaga de fam per protestar per la seva detenció, de la qual ja feia més de set mesos, segons ha informat un grup a favor dels drets humans.

El guanyador del festival de Canes, autor de títols com El cercle i El globus blanc, va encetar una vaga de fam a principis d’aquesta setmana després que les seves esperances que fos alliberat van ser frustrades. Jafar Panahi va denunciar el seu arrest, que va definir com un “segrest”, i el tractament “il·legal i inhumà” rebut per part de la justícia iraniana i de les forces de seguretat. "Rebutjo menjar o beure qualsevol aliment i medicines fins que sigui alliberat. Romandré en aquest estat fins que potser el meu cos sense vida sigui alliberat de presó", va dir ahir Panahi en una carta publicada a xarxes socials per la seva família. 

Panahi va ser arrestat a principis de juliol de l’any passat, abans de l’onada de protestes al país, després d’anar a Evin per protestar per la detenció de dos altres col·legues de professió, els realitzadors Mohammad Rasoulof i Mostafa Aleahmad. El seu arrest va reactivar una condemna del 2010 a presó de sis anys per atemptar contra la seguretat nacional, pena que havia estat suspesa al seu moment.

Aquesta mateixa setmana, el BCN Film Fest ha anunciat que la seva darrera pel·lícula, No bears, formarà part de la programació de la seva propera edició, que se celebrarà a l'abril. Protagonitzada pel mateix director, el film narra les dificultats d'un cineasta que intenta rodar una pel·lícula i topa amb la resistència del sectors tradicionalistes. La pel·lícula va guanyar el premi Especial del Jurat de la darrera Mostra de Venècia. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona