Patrimoni

PATRIMONI

L’arxiu comarcal de la Cerdanya tindrà una capacitat 8 cops superior a l’actual

Es preveu que el projecte executiu estigui acabat al juny i es pugui estrenar l’any 2025

L’obra suposarà una inversió d’uns 2,4 milions d’euros

Puigcerdà preveu comptar l’any 2025 amb un arxiu comarcal de nova planta que es construirà en una parcel·la a tocar de l’avinguda dels Pirineus i la ronda dels Torreons, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. L’equipament substituirà les actuals dependències situades a l’antic convent de Sant Domènec, les quals s’han quedat petites des de fa temps.

Les noves instal·lacions permetran emmagatzemar fins a 8.000 metres lineals de documentació, gairebé vuit vegades més que actualment, i, per tant, acollir fons dels diversos municipis de la Cerdanya i reunir-los en un mateix emplaçament. El projecte es troba en fase de redacció i l’objectiu és que estigui enllestit el pròxim mes de juny. Pel que fa a la inversió necessària, inicialment s’ha previst que rondarà els 2,4 milions d’euros.

El cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura, Enric Cobo, creu que amb la construcció d’un equipament de nova planta a la Cerdanya s’ha trobat “la solució adequada” i ha assenyalat que aquest permetrà garantir un millor accés a la ciutadania. També ha dit que és el primer projecte que “es fa pensant que el paper no és infinit” i que, per tant, té en compte el pas cap a l’administració electrònica.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que aquesta és una obra “llargament necessària” i “volguda”, ja que, segons ha dit, l’arxiu actual s’ha vist “sobrepassat en dimensions”. Així, ha defensat que el nou equipament permetrà donar resposta a aquestes “mancances”, ja que, ha detallat, hi ha una part de la documentació que s’ha d’emmagatzemar en altres dependències, com ara a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Mentre, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha posat en valor el fet que els disset municipis de la comarca se’n puguin beneficiar del nou equipament. En aquest sentit, ha explicat que l’arxiu és “molt necessari”, tenint en compte que alguns ajuntaments de pobles petits no disposen d’espai ni de recursos per emmagatzemar i gestionar la documentació.

El nou edifici disposarà d’un espai de 1.500 metres quadrats repartits en tres plantes, sent la inferior la que acollirà el dipòsit, amb una capacitat de fins a 80.000 capses. També comptarà amb una sala climatitzada a deu graus centígrads i una humitat d’entre el 35 i el 40% per emmagatzemar fotografies i documents audiovisuals de forma òptima. Mentre, la sala de consulta estarà al pis superior, tot aprofitant la llum solar i amb vistes privilegiades de la serra del Cadí.

El futur arxiu ocuparà una parcel·la que ha estat cedida per l’Ajuntament de Puigcerdà i es preveu que les obres, a càrrec del Departament de Cultura, comencin al 2024. La seva ubicació es propera a l’estació de ferrocarril, fet que fa que l’equipament sigui de fàcil accés. Les actuals dependències preserven un important fons de protocols notarials, documentació patrimonial municipal i més de 300.000 fotografies històriques, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda