Cinema

cinema

Un documental s’endinsa en el cas dels Orrit desapareguts fa més de trenta anys

Ferran Ureña i Marc Solanes porten al DocsBarcelona la història sense resoldre d’aquests dos germans

Més de trenta anys després de la desaparició de dos dels germans Orrit a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa (Bages), el cas continua sense resoldre’s. Ferran Ureña i Marc Solanes porten al DocsBarcelona el documental Els Orrit que indaga en aquesta història, que arrenca quan la nit del 4 al 5 de setembre de 1988 l’Isidre i la Dolors Orrit van desaparèixer en circumstàncies inexplicables i sense deixar rastre. El documental dona veu a la família Orrit i qüestiona el paper jugat pels mitjans de comunicació. En declaracions a l’ACN, Solanes explica que és una història sobre el “dolor, i l’absència, i també la paciència i la resiliència d’uns germans que continuen sense perdre l’esperança”.

El documental de Ferran Ureña i Marc Solanes, explica l’ACN, intenta reconstruir els fets donant veu a la família i al paper que van tenir periodistes com Paco Lobatón que, amb el programa Quien sabe dónde, que va jugar un paper clau en la investigació que es va duu a terme.

Ferran Ureña apunta, també en declaracions a l’ACN, que van arribar a la història a través d’un article que parlava de la desaparició de dos germans a un hospital de Manresa de finals dels 80 i a partir d’aquí van començar a indagar sobre el tema. Durant el procés de documentació els va sorprendre que de tots els germans Orrit, que són una família nombrosa, només parlés la Mari Carme Orrit. A partir d’aquí, els dos cineastes van parlar amb l’advocada del cas, amb la mateixa Mari Carme Orrit i van intentar entrevistar també a la resta de germans, tot i que sabien que era molt difícil. “Ens vam guanyar la seva confiança fins que la família va accedir a parlar amb nosaltres”.

Solanes explica que el documental és “el ‘true crime’ del DocsBarcelona”, tot i que deixa clar que ells no venien d’aquest tipus de treballs, ni tampoc tenien la intenció de fer un documental sensacionalista. El seu objectiu era donar-li una volta a com es podia tractar un cas que consideren que als mitjans van ser “poc respectuosos i no van donar veu a les fonts implicades”.

Solanes assenyala que Els Orrit és “una història sobre el dolor, l’absència, la paciència i la resiliència d’uns germans que 35 anys després continuen sense perdre l’esperança reclamant una certa justícia social”.

Al documental no hi ha veu en off i no hi ha cap narrador, sinó que la història es construeix amb la veu dels quatre germans i el seu testimoni, apunta Ureña. A partir d’aquí, construeixen la història de la família i la cerca familiar. No hi ha tampoc escenes dramatitzades, afegeix.

‘Eastern Front’

El DocsBarcelona també ha presentat Eastern Front, dirigida per Vitaly Mansky i Yevhen Titarenko. El documental, explica l’ACN, segueix durant sis mesos el Yeyhen i els seus amics, quan el febrer del 2022 decideixen oferir-se com a voluntaris al batalló de primers auxilis en el front oriental de la guerra d’Ucraïna. Els joves abandonen la primera línia un parell de dies per visitar les seves famílies evacuades en un paratge idíl·lic a l’oest del país i batejar el fill d’un d’ells. Tan bon punt com acaba la celebració es veuen obligats a tornar-hi.

Una altra documental que arriba al DocsBarcelona és We will not Fade Away, producció d’Ucraïna, França i Polònia dirigida per Alisa Kovalenko i també estrenada a la Berlinale, que retrata cinc adolescents de la regió del Donbass, que intenten escapar dels bombardejos de Putin i que comencen a imaginar el seu futur. Malgrat la guerra, els joves volen viure el seu moment de trànsit cap a la maduresa amb esperança, il·lusió i entusiasme. S’imaginen com a pintores, fotògrafes, actrius o convertint-se en el nou Elon Musk mentre, a fora, el soroll de les bombes i els tirotejos no descansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona