Cultura

Les millors cançons de la Nova Cançó

“Veles e vents han mos desigs complir, faent camins dubtosos per la mar...”. Són els primers versos d’un dels poemes d’Ausiàs March musicats per Raimon, el millor tema de la Nova Cançó segons els lectors de l’AVUI, que aquestes últimes setmanes han pogut votar entre les més de 300 peces que s’han editat en la col·lecció La Nova Cançó 1965-1982. Els 15 temes que han obtingut més suport del públic han quedat recollits en un nou i últim llibre-CD, Les millors cançons, que sortirà amb el diari de diumenge que ve, 20 de gener.

La cançó preferida dels lectors és, doncs, Veles e vents del cantautor de Xàtiva, un dels actius més importants de la Nova Cançó, gràcies al qual el moviment va anar més enllà del Principat de Catalunya; després vénen L’estaca de Lluís Llach, Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat i Què volen aquesta gent? de Maria del Mar Bonet.

Les preferides
El 1968 Lluís Llach va gravar L’estaca, la seva cançó més coneguda, de la qual s’han fet versions en multitud de llengües, com ara l’occità, l’alemany, l’anglès, el francès i el polonès. De fet, és l’himne del sindicat polonès Solidarnosc i de l’equip de rugbi de Perpinyà USAP.

Sense aquest fort component reivindicatiu de recerca de la llibertat de L’estaca però també molt versionat, el tercer tema més votat pels lectors és Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat, el tretzè cantant a incorporar-se a Els Setze Jutges. El Nano del Poblesec la va gravar per primera vegada el 1967, en un senzill que també incloïa Cançó de matinada, Me’n vaig a peu i Les sabates. Aquest disc va arribar a ser el més venut a l’Estat espanyol. Era la primera vegada que un vinil en català aconseguia aquesta fita. L’any següent Serrat va anunciar la seva decisió de cantar en castellà, la qual cosa li va suposar el boicot d’alguns seguidors.

Aquell mateix 1968 la mallorquina Maria del Mar Bonet va editar el senzill Què volen aquesta gent?, una de les peces més determinants de la seva carrera i alhora una de les més prohibides per la censura franquista.

Fins a 15 temes
Aquest darrer disc de la col·lecció de la Nova Cançó de l’AVUI inclou també els temes següents: Ball llunàtic, de la Companyia Elèctrica Dharma, grup que ha aconseguit popularitzar ritmes de la tradició catalana; Catalunya, comtat gran, la versió històrica d’Els segadors, de Rafael Subirachs; Quan érem infants, de Delfí Abella; Sota un cirerer florit, de Núria Feliu; Homenatge a Teresa, d’Ovidi Montllor; Paisatge de l’Ebre, de Teresa Rebull; La cançó dels vells amants, de Guillermina Motta; Torna, torna, Serrallonga, dels Esquirols; L’home del carrer, de Francesc Pi de la Serra; Tio Canya, dels valencians Al Tall, i El gessamí i la rosa, d’Ia-Batiste.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.