Els editors preveuen mantenir les vendes i facturar 20 milions d'euros malgrat la crisi

Gaspar Hernández, Carles Casajuana, Javier Cercas i Stieg Larsson es perfilen com els autors més venuts de la diada

«Si finalment es confirmen les previsions, podem estar molt satisfets perquè haurem pogut igualar les vendes de l'any passat, tot i el context econòmic desfavorable», pensa Imma Bellafont, presidenta del Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya. L'entitat calcula facturar 20 milions d'euros, la mateixa quantitat que l'any passat, que suposa el 7,6% del volum de vendes anuals de les més de 700 llibreries catalanes, que va ser de 22 milions d'euros el 2007, segons consta en el mapa de llibreries. De les més de 400 parades que s'instal·laran arreu del país, la meitat se situaran a Barcelona, sobretot a l'Eixample (88), Ciutat Vella (45), Sarrià-Sant Gervasi (23) i Gràcia (16).

Buscant el «best-seller»

Les editorials creuen els dits per veure si algun dels seus autors es proclamarà supervendes de la jornada. Segons Bellafont, «les obres més venudes no són les que surten a les llistes, sinó la suma de tota la resta, que representen la part més important de la venda». Així, preveuen que enguany augmentarà la demanda dels llibres d'autoajuda, bricolatge, cuina i sobre la crisi econòmica i financera.

A més dels mediàtics, que sempre d'enduen un bon tros del pastís (Buenafuente, Crackòvia, Ferran Soriano...), aquest any falta un autor que despunti com ho van fer Carlos Ruíz Zafón i Najat el Hachmi l'any passat. Tampoc en temàtiques es pot parlar d'una tendència concreta com ara la novel·la històrica en edicions anteriors. Tot apunta, doncs, que les vendes quedaran força repartides. Entre els autors que es perfilen com a més sol·licitats, el periodista radiofònic Gaspar Hernández amb El silenci, premi Pla i del qual s'han posat al mercat 38.000 exemplars; Carles Casajuana, amb L'últim home que parlava català, premi Ramon Llull; Lluís-Anton Baulenas, amb El nas de Mussolini, premi Sant Jordi; Carme Riera, amb Amb ulls americans, i Isabel-Clara Simó, amb Els racons de la memòria. Un altre títol que aspira a best-seller és L'any del senyor, del mediàtic Eloi Vila.

Stieg Larsson

Pel que fa les traduccions, no hi ha dubte que la sèrie d'Stieg Larsson, que fa setmanes que encapçala les llistes de més venuts, continuarà triomfant (disposarà d'un estand al passeig de Gràcia amb Aragó on regalaran samarretes a partir de les set de la tarda a tothom que porti algun dels seus llibres), seguit d'autors com l'italià Paolo Giordano, amb La soledat dels nombres primers; L'hoste, de Stephanie Meyer; Set cases a França, de Bernardo Atxaga, sense oblidar la guanyadora del Planeta, Maruja Torres, amb Esperadme en el cielo, i l'assaig de Javier Cercas sobre el 23-F, Anatomia de un instante.

Uns altres llibres que es preveuen d'èxit són El món sobre rodes, d'Albert Casals, i Rubianes: 100x100, de David Escamilla.

Atxaga reclama temps per a la lectura

v.g

«Necessitem un temps d'or o, com a mínim, d'argent per a la lectura.» L'escriptor basc Bernardo Atxaga va advertir del perill de dedicar cada vegada menys temps i de menys qualitat a la lectura en el pregó de Sant Jordi que va llegir ahir en català al Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona: «Ara llegim a contrapeu, a estones, amb presses, i recordo els lectors dels anys seixanta i setanta que es passaven llargues hores amb llibres com ara El soroll i la fúria, de Faulkner.» Atxaga, que acaba de publicar Set cases a França, va explicar que tenia ganes de tancar el cicle iniciat amb Obabakoak fa 25 anys, per això ha pres rumb a l'Àfrica, un continent on no ha estat mai, però sí «mentalment». Interrogat per la periodista Rosa Mora, encarregada de fer la glossa de l'escriptor, l'autor d'El fill de l'acordionista va dir que li semblava «fatal» la nova junta formada al País Basc: «No em sembla que pugui durar gaire temps.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA