Cultura

Miquel de Palol, nou president de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya

La nova Junta encara el present i el futur immediat amb “esperit de continuïtat” dels objectius de les Juntes anteriors

Buscarà noves formes de finançament i treballarà per aconseguir les millors condicions per als autors

Miquel de Palol és el nou president de l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC), escollit aquest dimecres en la reunió de la Junta Directiva de l'ACEC. Palol, que fins ara n'era el vicepresident, substitueix Montserrat Conill, que ha ocupat aquest càrrec durant 10 anys.

La nova Junta encara el present i el futur immediat amb “esperit de continuïtat” dels objectius de les Juntes anteriors “pel que fa al caràcter de l'entitat, a la primacia de la defensa dels drets dels autors i els traductors, i als aspectes assistencials i socials”, ha explicat Palol.

El nou president ha recordat als associats que “per un canvi profund de la societat, afegit a més a la crisi econòmica, som conscients que els temps de les ajudes oficials s'acaben”. Per això ha avançat que “pel que fa a les activitats literàries i als actes públics en general caldrà buscar noves i imaginatives formes de finançament, ja que les ajudes d'entitats públiques i de gestió arribaran poc més que al manteniment de les prestacions esmentades al principi”.

Afrontar el canvi de les noves tecnologies

Pel que fa al “canvi radical” vingut després de l'esclat de les noves tecnologies i el món digital, Palol ha advertit que, entre altres coses, “posa en crisi el concepte mateix de propietat intel·lectual, amb tot el que això comporta”. Però també ha posat un punt d'optimisme i esperança a la situació i ha assegurat que “el que depèn com es miri pot semblar un gran desastre, una pèrdua de drets establerts que ens retorna als temps de Gutenberg, si s'és al lloc on s'ha de ser i es fan les coses ben fetes, amb coneixement i unitat, pot ser una gran oportunitat per als autors, ja que en tot el procés de la comunicació escrita només hi ha dos estaments que tenen la continuïtat assegurada: els dels dos extrems, lectors en l'un, escriptors i traductors en l'altre”.

Així, “conscients de la seva responsabilitat”, els vocals de la nova Junta Directiva de l'Associació han adquirit “amb il·lusió” el compromís de treballar en negociacions amb les entitats pertinents i de prendre les iniciatives necessàries “per aconseguir les millors condicions possibles pels autors”.

La Junta Directiva de l'ACEC estarà formada per: Miquel de Palol (president); Valentí Gómez i Oliver i Lluis Maria Todó (vicepresidents); Pura Salceda (secretària general); Josep Anton Soldevila (tresorer); i els vocals Dante Bertini, Ada Castells, David Castillo, José Luis Espina, Rodolfo Häsler, Gemma Lienas, Matías Nespolo, Maria Cinta Montagut, Ágata Orzeszek i Albert Tugues. Aquesta junta ha quedat constituïda després de les eleccions del passat 22 de març per a la renovació parcial dels seus membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.